Skip to main content

Eurogroup: Επιβεβαίωση της προόδου -Δεν εκταμιεύεται ακόμα η δόση

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα

«Οχι» στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ αναμένεται να πει το Eurogroup, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο ΑΜΠΕ. Αν και οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, δύο εκκρεμότητες είναι αυτές που «μπλοκάρουν» την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης που έχει στα χέρια της η «Καθημερινή», από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν σήμερα, έχουν υλοποιηθεί τα 108, καθώς εκκρεμούν ακόμα αυτά που αφορούν το Ελληνικό (τις επόμενες ημέρες όταν ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) και την εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στο ΑΜΠΕ πηγές του ΥΠΟΙΚ, «κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά», ανέφεραν οι πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Eurogroup θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε πως οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και πως η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Μετά από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων στην Ελλάδα, οκτώ χρόνων, πλέον κοιτάμε την ολοκλήρωσή τους. Αυτά είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το 90% των προαπαιτούμενων και θα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη με πρόγραμμα εποπτείας αλλά και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 

Αναλυτικά αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και στην σημαντική πρόοδο που η χώρα έχει καταγράψει αναφορικά με το τρίτο πρόγραμμα». 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σημείωσε επίσης πως «Αυτό που αναμένεται να σημειώσω στους υπουργούς είναι πως σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί από την Ελλάδα και πως το 90% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί. Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως η χώρα στους επόμενους 6 μήνες θα μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία με μία περίοδο εποπτείας αλλά και μέτρα με τα οποία θα ελαφρύνουν το χρέος της». 

Την πεποίθηση ότι «δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και γι' αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

O ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση», οι οποίες αναμένεται να γίνουν προσεχώς.

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σημείωσε ότι σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι θεωρεί ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό, δηλαδή την ενδυνάμωση της ευρωζώνης», κατέληξε ο Μπ. Λε Μερ.

Τι αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με το Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης.

Συγχρόνως, τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτών των προαπαιτούμενων εξαρτάται και από «τρίτα μέρη» οπότε δεν είναι εντελώς υπό την διακριτική ευχέρεια των αρχών. Γι αυτό παραμένει «σε εκκρεμότητα για την ώρα έτσι ώστε να επιτρέψει μία πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ελληνικής πλευράς και την πιθανή ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα».

Οσον αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η έκθεση αναφέρει πως «σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος, όσον αφορά την κοινοποίηση τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα». Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».