Skip to main content

Διακοπή στο Eurogroup - Ξεχωριστές συναντήσεις για το ελληνικό χρέος

Στο τραπέζι το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Οι διαφωνίες στην επιμήκυνση των δανείων του EFSF οδήγησαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ανατροπή του σχεδίου διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.

Eνώ η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών είχε πρώτο θέμα την Ελλάδα, αποφασίστηκε να διακοπεί η διαπραγμάτευση, να συνεχίσουν με την υπόλοιπη ατζέντα της Συνόδου και να επανέλθουν στο ζήτημα αργότερα σήμερα.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας. Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ επικαλούμενο πηγή της Ευρωζώνης το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πραγματοποιηθεί αριθμός διμερών και τριμερών συναντήσεων μεταξύ θεσμών κρατών - μελών προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες είχε σκληρύνει τη στάση της προτείνοντας επιμήκυνση το πολύ 3 έτη στο δάνειο του EFSF (2ο δάνειο). Και τούτο όταν η συμβιβαστική λύση που αποκάλυψε η Καθημερινή κάνει λόγο για πρόταση 10 - 15 ετών η οποία "βγήκε" μετά από τη συζήτηση στο πρωινό EWG.

Σήμερα,  στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το capital.gr, ζητούμενο είναι επίσης ο τρόπος συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το τελικό μείγμα των παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και οι ρήτρες με τις οποίες θα συνδεθούν οι παρεμβάσεις αυτές.

Φωτο AP