Skip to main content

Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης

Ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 206,7 εκ. ευρώ, για την περίοδο 2007-2013, καλούνται να αξιοποιήσουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για να προάγουν την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 206,7 εκ. ευρώ, για την περίοδο 2007-2013, καλούνται να αξιοποιήσουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για να προάγουν την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη, όπως επισημάνθηκε, σήμερα, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου για το Πρόγραμμα «Χώρος ΝΑ Ευρώπης», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Αν και από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ΝΑ Ευρώπη «βίωσε» μείωση, τουλάχιστον κατά 50%, των άμεσων ξένων επενδύσεων, η ανάπτυξη, στο σύνολο των χωρών της περιοχής, επιστρέφει σταδιακά σε θετικό «έδαφος».

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιώργο Πετράκο, οι χώρες της περιοχής με 20ετή πείρα μετάβασης βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με σημαντικά θέματα ανάπτυξης, τα οποία μπορούν να επιλυθούν, μέσω των διακρατικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντρέ Λις υπογράμμισε τα οικονομικά οφέλη που απολαμβάνουν οι χώρες της περιοχής, ακόμη και πριν από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ψήφισμα που υιοθέτησε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κόσσοβο, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην έναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας, αλλά και στην εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Λις, αναπτύσσει τρόπους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Κοσσόβου, το οποίο «μοιράζεται», όπως είπε, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υδάτων και Δασών της Κροατίας, Κάρλο Τζούρασιτς, χαρακτήρισε «μοναδικό» το πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, μέσα απ΄ αυτό, παρουσιάζονται στρατηγικής σημασίας ευκαιρίες συνεργασίας.

Η εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νάταλι Βέρστσελντε και η εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Προγράμματος, Βικτόρια Τόλγκεσι, στο χαιρετισμό που απηύθυναν, αναφέρθηκαν- μεταξύ άλλων- στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Δούναβη, τονίζοντας πως «γεννά» ευκαιρίες διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οκτώ κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα), καθώς και η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η πΓΔΜ, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ενώ οι φορείς από τις υποψήφιες ή δυνητικά υποψήφιες, προς ένταξη στην Ε.Ε., χώρες και τις γειτνιάζουσες χώρες συγχρηματοδοτούνται από τους χρηματοδοτικούς «μηχανισμούς» IPA και ENPI, αντίστοιχα. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.