Skip to main content

Ευρωζώνη: Απώλεια-ρεκόρ 1,22 εκατ. θέσεων εργασίας στο α΄ τρίμηνο 2009

Η μεγαλύτερη υποχώρηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη σε επίπεδο τριμήνου καταγράφηκε στην Ισπανία (3,1%), στη Σλοβακία (1,9%) και την Ελλάδα (1,8%).
Πτώση-ρεκόρ σημείωσε η απασχόληση στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2009, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 0,8% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (όταν είχε μειωθεί κατά 0,4%), στα 146,2 εκατ. άτομα, λόγω κυρίως της απώλειας θέσεων εργασίας στην Ισπανία και την Ελλάδα. Δηλαδή, χάθηκαν 1,22 εκατ. θέσεις, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη των σχετικών μετρήσεων το 1995.

Σε ετήσια βάση, υποχώρησε κατά 1,2%. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πτώση σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση της απασχόλησης σε επίπεδο τριμήνου καταγράφηκε στην Ισπανία (3,1%), στη Σλοβακία (1,9%) και την Ελλάδα (1,8%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η απασχόληση υποχώρησε κατά 0,3%.

Στην ΕΕ, η απασχόληση μειώθηκε επίσης κατά 0,8% σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2008. Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν υπολογίζονται σε 1,9 εκατομμύρια.

Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αρνητικό πληθωρισμό είναι πιθανό να πείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο χαμηλό του 1% για παρατεταμένη περίοδο ή και να το μειώσει κατά 0,25%, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 9,9% φέτος και το 11,5% το 2010. Τώρα, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, το 9,2%.

«Γενική κινητοποίηση»

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (OIT) κάλεσε τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν και να λάβουν το συντομότερο μέτρα υπέρ της απασχόλησης για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που μπορεί να παραταθεί για καιρό μετά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει να ανακάμψει η απασχόληση μερικά χρόνια μετά την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής της γραμματείας της OIT Χουάν Σομαβία, εγκαινιάζοντας τη μίνι-Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Νικολά Σαρκοζί και ο Βραζιλιάνος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η κρίση της απασχόλησης, η οποία απειλεί να εκτινάξει τα ποσοστά της ανεργίας στον κόσμο κατά το 2009, αυξάνοντας ως και κατά 59 εκατ. τους ανέργους σε σχέση με το 2007, μπορεί να διαρκέσει τέσσερα με πέντε χρόνια περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ