Skip to main content

ΕΥΑΘ: Ασφαλές το πόσιμο νερό - Συνεχίζονται οι μετρήσεις

Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως το νερό που τροφοδοτεί την πόλη είναι εντός των ορίων που θέτει ο νόμος στις παραμέτρους για το πόσιμο νερό.

Καθυσηχαστική εμφανίζεται η ΕΥΑΘ μετά τα δημοσιεύματα για παραγγελία κατεπείγουσας έρευνας μετά την αναφορά της ίδιας της ΕΥΑΘ ΑΕ σχετικά με τη ρύπανση δεξαμενής που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό το δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ).

Διαβεβαιώνει πως το νερό που τροφοδοτεί την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ασφαλές, εντός των ορίων που θέτει ο νόμος στις παραμέτρους για το πόσιμο νερό.

«Παράλληλα, συνεχίζεται η λήψη δειγμάτων νερού από συνεργεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΥΑΘ Α.Ε., τόσο κατά μήκος της διώρυγας που μεταφέρει το νερό του Αλιάκμονα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης όσο και στους ταμιευτήρες των φραγμάτων της ΔΕΗ από τους οποίους τροφοδοτείται η εγκατάσταση, σε εφαρμογή της εισαγγελικής έρευνας για τον εντοπισμό της ρύπανσης στα επιφανειακά ύδατα του Αλιάκμονα. Οι δειγματοληψίες και μετρήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες» συνεχίζει η εταιρεία ύδρευσης.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι η δεξαμενή Δ2, που επανέρχεται σε σειρά δημοσιευμάτων, αφορά σε επιφανειακό νερό του Αλιάκμονα και βρίσκεται στην είσοδο του διυλιστηρίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με τη δεξαμενή Δ3 που τροφοδοτεί με νερό, επεξεργασμένο πλέον, το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Το επεξεργασμένο από την εγκατάσταση νερό που τροφοδοτεί την πόλη πληροί όλα τα απαραίτητα όρια που η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει.

Η ΕΥΑΘ αναφέρει πως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, επισκέφθηκε σήμερα την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, καθηγητή Γιάννη Ν. Κρεστενίτη, και τα στελέχη της εταιρείας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη από την εμφάνιση του προβλήματος (δείτε εδώ).

«Είχαμε μία εκτεταμένη συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απολύτως ασφαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης Θεσσαλονίκης, μετά το περιστατικό ρύπανσης το οποίο εντοπίστηκε στην τροφοδοσία της εγκατάστασης από τον Αλιάκμονα», δήλωσε ο αναπλ. υπουργός. «Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έχει ληφθεί πρόνοια να αυξηθεί η παροχή στη συνδετήρια διώρυγα, ώστε να υπάρχει καθαρισμός της από τους ρυπαντές, ενώ στο διυλιστήριο έχει μειωθεί η παροχή επεξεργασίας, έτσι ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή απομάκρυνση κάθε ρυπαντικής ουσίας. Επίσης, έχει αυξηθεί το  προσωπικό, ώστε να γίνουν ακόμη περισσότερες αναλύσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού της Θεσσαλονίκης. Μετά τα μέτρα που έχει πάρει η διοίκηση της ΕΥΑΘ, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το νερό είναι απολύτως ασφαλές προς πόση. Θα συνεχίσουμε την άμεση παρακολούθηση και έχουμε θέσει όλες τις υπηρεσίες σε εγρήγορση, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και τις επόμενες μέρες»,  επισήμανε ο κ. Φάμελλος.