Skip to main content

ΕΒΕΘ: Aνησυχία για την προωθούμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Δεν πρέπει η οποιαδήποτε συμφωνία να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει, τονίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Η αποδοχή της "Μακεδονικής" εθνικότητας και γλώσσας δημιουργούν συνθήκες για την παγίωση του αλυτρωτισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ προκαλούν εύλογο προβληματισμό και ανησυχία.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ δηλώνει ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η οποιαδήποτε συμφωνία να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει».

«Η αποδοχή της "Μακεδονικής" εθνικότητας και γλώσσας δημιουργούν συνθήκες για την παγίωση του αλυτρωτισμού και την πρόκληση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι «είναι εύλογο να εγείρονται ερωτήματα για την χρήση του όρου Μακεδονία και παραγώγων αυτού στα εμπορικά σήματα ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές».

«Οφείλουμε όμως σε κάθε περίπτωση να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό μία ξεκάθαρη εικόνα για το συνολικό πλαίσιο της διαδικασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να εκτιμήσουμε τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται».