Skip to main content

ΕΒΕΘ: Υπογράφει σύμφωνο συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Σαμαρκάνδης

Συνάντηση του Γενικού Πρόξενου του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα, Ολίν Κασίμοφ, με τον α' αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, Εμμ. Βλαχογιάννη

Τη βούληση του Επιμελητηρίου της Σαμαρκάνδης να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το ΕΒΕΘ μετέφερε στον α΄ αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη ο Γενικός Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα, Olin Kasimov, τα καθήκοντα του οποίου καλύπτουν, πέραν της Ελλάδος, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος του Ουζμπεκικού Επιμελητηρίου αναμένεται να επισκεφθεί το ΕΒΕΘ που αποδέχτηκε με χαρά την εν λόγω πρόταση, καθώς –όπως είπε ο κ. Βλαχογιάννης- το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει πάντα ως προτεραιότητά του να ανοίγει νέους «δρόμους» συνεργασίας για τις επιχειρήσεις- μέλη του και να στηρίζει τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους.

Ο Ουζμπέκος διπλωμάτης επισήμανε ότι η χώρα του επιδιώκει την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα τρόφιμα - ποτά και την κλωστοϋφαντουργία. Μάλιστα ο κ. Kasimov αποκάλυψε ότι πρόσφατα, στο πλαίσιο της Agrotica, ο ίδιος συναντήθηκε με εκπροσώπους επτά ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίοι εξέφρασαν σοβαρό ενδιαφέρον για συνεργασία με επιχειρήσεις από το Ουζμπεκιστάν.

Επίσης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες παρουσίας, στο Ουζμπεκιστάν, ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες τουρισμού και υγείας-κέντρων αποκατάστασης, καθώς και στους τομείς φαρμάκων και αγροδιατροφικών προϊόντων. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα αποστείλει στο ΕΒΕΘ αναλυτική λίστα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις της χώρας του, προκειμένου το Επιμελητήριο να προετοιμάσει B2B συναντήσεις.

Ο κ. Kasimov γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν έχει υιοθετήσει μία νέα ευνοϊκότερη πολιτική απέναντι στους αλλοδαπούς –ιδιαίτερα δε στους Ευρωπαίους- επιχειρηματίες. Επίσης επισήμανε πως το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει την ανάπτυξη όχι μόνο των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, αλλά και των πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.  Ήδη, όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί -στο πλαίσιο της δράσης «Along the road of Alexander»- εκθέσεις Ελλήνων ζωγράφων στο Ουζμπεκιστάν όπου κατοικούν περίπου 6.000 Έλληνες.

Απευθείας πτήση και τσάρτερ

Στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, είπε ο ξένος διπλωμάτης, αναμένεται να συμβάλλουν η νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση Τασκένδης- Αθήνας (σ.σ. σήμερα οι πτήσεις γίνονται μέσω Κωνσταντινούπολης), καθώς και η δρομολόγηση πτήσεων τσάρτερ κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων (εκθέσεων, φόρουμ κλπ.).