Skip to main content

Πρότυπη λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει στον δήμο Θεσσαλονίκης

«Πιλότος» για τη μεταμόρφωση όλων των λαϊκών αγορών στη Θεσσαλονίκη. Αρχίζουν παρεμβάσεις στις πρώτες έξι λαϊκές αγορές.

Πρότυπη λαϊκή αγορά δημιουργείται στο δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία θα διαθέτει ομοιόμορφους πάγκους και στέγαστρα, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν από ποιον αγοράζουν τα προϊόντα τους (αν είναι παραγωγός ή έμπορος) και οι συνθήκες λειτουργίας να είναι στα πρότυπα των πιο σύγχρονων υπαίθριων αγορών της Ευρώπης.

Η πρότυπη λαϊκή, ένα σχέδιο που ξεκίνησε και εξελίσσεται με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κώστα Γιουτίκα, θα λειτουργήσει σε συγκεκριμένο χώρο, που θα επιλεγεί το επόμενο διάστημα και θα αποτελέσει «πιλότο» για τη μεταμόρφωση όλων των λαϊκών αγορών στη Θεσσαλονίκη μελλοντικά.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής, «πρώτα θα πρέπει να επιλυθεί ένα διαδικαστικό ζήτημα, που έχει να κάνει με μια αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών και ακολούθως θα είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε σε συμφωνία το χώρο όπου θα μπορέσει να λειτουργήσει η πρότυπη λαϊκή αγορά. Βούληση όλων μας είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό, πάντα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και του περιβάλλοντος στις λαϊκές αγορές, που αποτελούν εν μέσω κρίσης καταφύγιο πολλών οικογενειών, ώστε να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η πρόταση – εισήγησή μας για την πρότυπη λαϊκή ήδη προετοιμάζεται. Ο χώρος που θα λειτουργήσει θα επιλεγεί στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, στα οποία θα συμφωνήσουμε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές».

Βασικές θεωρούνται οι οριοθετήσεις για να γνωρίζουν οι καταναλωτές που αρχίζει και που τελειώνει η λαϊκή και να ξεχωρίζουν έτσι οι παράνομοι από τους νόμιμους πωλητές και πάγκους. Οι χαράξεις και διαγραμμίσεις θα μπορέσουν επίσης να βάλουν τάξη σε μια σειρά από φαινόμενα υπέρβασης πάγκων, τοποθέτησης στα σωστά σημεία, βάσει της άδειας κάθε πωλητή, ενώ παράλληλα θα οριοθετηθούν και οι θέσεις στάθμευσης των οχημάτων των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές. Παρεμβάσεις θα γίνουν και για την ενίσχυση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, αλλά και για την τήρηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων στις λαϊκές.

Η αλλαγή της εικόνας είναι αναγκαία και στις 21 λαϊκές αγορές στο δήμο Θεσσαλονίκης και σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον δήμο, παρουσία και του αντιδημάρχου, Θανάση Παππά.

Οι εκπρόσωποι των λαϊκών επισήμαναν πως παρά τις δυσκολίες (οικονομικές, τεχνικές κτλ.), είναι βούλησή τους να βελτιωθεί δραστικά η εικόνα σε όλες τις λαϊκές αγορές, προκειμένου να πάψουν οι όποιες τριτοκοσμικές συνθήκες επικρατούν σε διάφορες λαϊκές και να αποκατασταθεί στους πολίτες η εικόνα της λαϊκής ως μιας σύγχρονης υπαίθριας αγοράς, όπως είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.

Στόχος τους, όπως είπαν, είναι να έρχεται ο πολίτης στη λαϊκή και να χαίρεται που ψωνίζει, σε ένα αξιοπρεπές και καθαρό περιβάλλον, που θα σέβεται τόσο τον καταναλωτή, όσο και τον επαγγελματία, έμπορο, πωλητή ή παραγωγό.

Μείζον ζήτημα πάντως συνεχίζει να αποτελεί το παραεμπόριο, καθώς παρά τις συνεχείς επεμβάσεις, οι παράνομοι συνεχίζουν τη δράση τους.

«Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να ξεχωρίζουν αν αγοράζουν από παραγωγό ή έμπορο, από νόμιμο ή παράνομο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα, κανένας δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι γίνεται από μια ταμπελίτσα, που λέει τι είναι ο καθένας μας», εξήγησε ο κ. Δερετζής.