Skip to main content

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρώτα Brexit, μετά «νέα σχέση» με Λονδίνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση των 27 χωρών μελών, που έθεσαν κατά προτεραιότητα τρία θέματα προς διαπραγμάτευση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατύπωση της επιθυμίας του Λονδίνου για «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit.

«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή του σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση των 27 χωρών μελών, που έθεσαν κατά προτεραιότητα τρία θέματα προς διαπραγμάτευση: τα μελλοντικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει «μία μεταβατική περίοδο» με την Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της οποίας θα διατηρήσει «στενή σχέση» με την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.