Skip to main content

Ευρωπαϊκή πηγή: Κοινή βούληση για συμφωνία στο Eurogroup

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Την αισιοδοξία του ότι θα επέλθει «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο σήμερα στις Βρυξέλλες:

«Υπάρχει η κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα», υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Όλα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εγκαίρως» για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Αναφορικά με το ύψος της δόσης, ο εν λόγω αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7 δισεκ. ευρώ και 11 δισεκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης θα είναι η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν. Όπως είπε στόχος της επικείμενης Ευρωομάδας είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.