Skip to main content

Ευρωπαϊκό διαβατήριο ετοιμάζει ο Τερκενλής - Τα σχέδια για επέκταση

Ο επιχειρηματίας Παύλος Τερκενλής σκέφτεται να αποδεχθεί μία από τις προτάσεις για επέκταση της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων στην Κεντρική Ευρώπη.

Ένα σημαντικό βήμα, ένα άλμα στο μέλλον προετοιμάζει για το 2016 η πιο γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων της Θεσσαλονίκης «Τερκενλής». Με δεδομένη την κρίση και την ύφεση στην εγχώρια αγορά ο επικεφαλής της επιχείρησης Παύλος Τερκενλής σκέφτεται πολύ σοβαρά να αποδεχθεί κατ’ αρχήν μία από τις προτάσεις που υπάρχουν για επέκταση της αλυσίδας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Ελβετία).

Η απόφαση δεν είναι εύκολη με δεδομένο ότι η εταιρία δεν παράγει τυποποιημένα προϊόντα, αλλά ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι όσα προϊόντα υπάρχουν σήμερα σε ελληνικού ενδιαφέροντος καταστήματα τροφίμων στην Ευρώπη πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. Εξ’ ου άλλωστε και οι προτάσεις, τις οποίες μελετά στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τερκενλής με τους συνεργάτες του.

Στις συγκεκριμένες αγορές υπάρχουν ισχυρές τοπικές παραδόσεις στις επιχειρήσεις άρτου και ζαχαροπλαστικής, που σε ορισμένες περιπτώσεις μετρούν εκατονταετίες, αλλά αυτό δεν πτοεί τον Θεσσαλονικιό  ζαχαροπλάστη, ο οποίος εκτιμά ότι η ευελιξία και η συχνή ανανέωση που συνηθίζουμε στο Νότο της Ευρώπης συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σήμερα η αλυσίδα «Τερκενλής» αριθμεί 20 σημεία πώλησης (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, αεροδρόμια κ.λπ.), μία μονάδα παραγωγής 8.000 τετρ. μέτρων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, απασχολεί 350 εργαζομένους. Επίσης, αναπτύσσει προσεκτικά το συγγενικό δίκτυο καφέ ΚΛΕΑ Fine Bakery, όπου πωλούνται και σερβίρονται προϊόντα «Τερκενλής».  

Το 2014 η εταιρία πραγματοποίησε πωλήσεις 15 εκατ. ευρώ. Όπως ο ίδιος ο κ. Τερκενλής λέει, μέχρι τον Ιούνιο η χρονιά έδειχνε καλύτερη από την περσινή, αλλά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, φρέναραν την κατανάλωση, ακόμη και στα τρόφιμα.    

Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων «Τερκενλής» ξεκίνησε ουσιαστικά το 1926, όταν ο Σταύρος Τερκενλής, πρόσφυγας από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, άρχισε να δουλεύει ως βοηθός ζαχαροπλάστη στο «Modern», ένα αρτοζαχαροπλαστείο που είχαν κάποιοι συγγενείς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί έμαθε την τέχνη. Το 1948, ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος κι έχει μεσολαβήσει η Κατοχή, ο Σταύρος Τερκενλής ξεκινάει τη δική του επιχείρηση. Ανοίγει το ζαχαροπλαστείο του στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η φυσιογνωμία του συγκεκριμένου δρόμου έχει αλλάξει αρκετές φορές. Ο Παύλος Τερκενλής γεννήθηκε στο 1966, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Έζησε από μικρός τον μύθο του μαγαζιού του πατέρα του και από το 1988 άρχισε να έχει ουσιαστική συμμετοχή στο μάνατζμεντ. Άλλωστε εκτός από ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, φοίτησε στην ξακουστή σχολή ζαχαροπλαστικής Cordon Bleu στο Παρίσι και απέκτησε εργασιακή εμπειρία στη Γαλλία, την Ελβετία, και τη Γερμανία.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Παύλος Τερκενλής καινοτομεί λανσάροντας τα πρώτα γεμιστά τσουρέκια με επικάλυψη. Δημοφιλέστερο όλων έχει αποδειχθεί με διαφορά η κρέμα κάστανου με επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Από εκείνο το σημείο και μετά το ζαχαροπλαστείο επεκτείνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.