Skip to main content

Ευρωβουλευτές και υπάλληλοι της ΕΕ μπλοκαρίστηκαν σε τρένο λόγω βλάβης

Μία βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης του Thalys οδήγησε Ευροβουλευτές και εργαζομένους της ΕΕ να μείνουν για πολλές ώρες μπλοκαρισμένοι μέσα στο τρένο

Ευρωβουλευτές και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατευθύνονταν στο Στασβούργο για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινoβουλίου έμειναν για πολλές ώρες μπλοκαρισμένοι μέσα σε ένα τρένο, λόγω βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου.

«Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι μπλοκαρισμένοι στο τρένο, μεταξύ των οποίων και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου», είπε ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η εν λόγω αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Μάρτζορι βαν ντερ Μπρόκε, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση και ανάρτησε μια φωτογραφία των εργαζόμενων που είχαν βγει από το τρένο στην εξοχή, κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό.

«Λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση το Thalys -που συνδέει τις Βρυξέλλες με το Στρασβούργο- έχει καθυστέρηση 240 λεπτών», ανέφερε εξάλλου η εταιρεία στον δικό της λογαριασμό, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί της προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα «το συντομότερο δυνατόν».

Την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που φιλοξενήθηκε στο Μόναχο αναφέρθηκε στη «διπλή έδρα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

«Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικεντρώνει τις εργασίες του σε μία τοποθεσία. Ξέρω τι προβλήματα προκαλώ (σ.σ. με την πρόταση της αλλαγής τοποθεσίας) στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (σ.σ. την άλλη χώρα που δύο φορές τον χρόνο φιλοξενεί τα συμβούλια των υπουργών των 28 χωρών-μελών) αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους», πρόσθεσε.

Το ζήτημα αν οι ευρωβουλευτές θα ήταν προτιμότερο να συνεδριάζουν μόνο στις Βρυξέλλες, αντί να πηγαινοέρχονται μία φορά τον μήνα στο Στρασβούργο, έχει τεθεί πολλές φορές αλλά πάντα προσκρούει στην αντίθεση της Γαλλίας.

Για οποιαδήποτε αλλαγή της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρειάζεται να ληφθεί ομόφωνη απόφαση από τις χώρες-μέλη αλλά «ο κάθε αρχηγός κράτους δικαιούται να έχει άποψη», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Μέρκελ.