Skip to main content

Ευρωβουλή: Εξέταση επιβολής εμπάργκο σε πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία

Το ψήφισμα υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Την «επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας» λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη προβλέπει μεταξύ άλλων ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες.

Η εξέταση του ψηφίσματος γίνεται την ίδια ώρα που στην Ελλάδα διεξάγεται η συζήτηση για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης χθες βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρών ήταν ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Το ψήφισμα υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ε.Κ., ο κ. Στυλιανίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση και πάνω από 7 εκατομμύρια στα πρόθυρα λιμού. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. επιθυμούν να βρεθεί τρόπος για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τραγωδία.

Υπενθύμισε τέλος στην Ολομέλεια του Ε.Κ. ότι οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για τη συζήτηση στο Ε.Κ., λέγοντας ότι αποτελεί κοινό στόχο να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Υεμένη.