Skip to main content

Ευρωζώνη: Σε επίπεδα ρεκόρ η μεταποίηση τον Δεκέμβριο

Η άνοδος του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης απέκτησε περαιτέρω δυναμική τον Δεκέμβριο, κλείνοντας την ιστορικά καλύτερη χρονιά.

μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης έκλεισαν το 2017 με την ταχύτερη αύξηση τη δραστηριότητάς τους επί δύο και πλέον δεκαετίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit, ενώ η αύξηση της ζήτησης υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν το νέο έτος σε υψηλό επίπεδο.

Η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε καλύτερες επιδόσεις πέρυσι από άλλες οικονομίες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προγραμματίσει τη μείωση του προγράμματος στήριξής της από τον τρέχοντα μήνα.

Ο δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα (PMI), που καταρτίζει η IHS Markit, διαμορφώθηκε στις 60,6 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι 60,1 μονάδων τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997 που ξεκίνησε η έρευνα της IHS Markit. O δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 62,2 μονάδες από 61,0 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από 17 χρόνια και ιστορικά μόνο μία φορά ήταν υψηλότερος.

«Η άνοδος του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης απέκτησε περαιτέρω δυναμική τον Δεκέμβριο, κλείνοντας την ιστορικά καλύτερη χρονιά και δημιουργώντας το πλαίσιο για μία ισχυρή έναρξη το 2018», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, προσθέτοντας: «Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι δείκτες προμηνύονται ευοίωνοι για το νέο έτος: οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με ρυθμό σε επίπεδο σχεδόν ρεκόρ, ενώ η αύξηση των αγορών έφθασε σε νέο υψηλό, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονταν για την αύξηση της παραγωγής τους. Εν τω μεταξύ, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης συνεχίσθηκε με τον ρυθμό - ρεκόρ του Νοεμβρίου».

Παρά την εκ νέου αύξηση των εργοστασιακών τιμών τον Δεκέμβριο, αν και με ελαφρά ασθενέστερο ρυθμό από τον Νοέμβριο, ο δείκτης των νέων παραγγελιών αυξήθηκε οριακά στις 61,5 μονάδες από 61,4, ένα επίπεδο που δεν είχε σημειωθεί περίπου από τις αρχές του αιώνα.