Skip to main content

ΕΒΖ: Νέο ραντεβού διοίκησης και συνδικαλιστών στο τέλος Ιανουαρίου

Δεν τέθηκε θέμα απολύσεων από τη διοίκηση της ΕΒΖ, αλλά ανοικτό μένει το θέμα των μειώσεων μισθών, όταν θα παρουσιαστεί η μελέτη για τον Όμιλο.

Στο τέλος Ιανουαρίου η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα παρουσιάσει στους εργαζομένους τα συμπεράσματα μελέτης για την αξιοποίηση του ομίλου της ΕΒΖ και τότε θα θέσει σε αυτούς τις προτάσεις της για τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων της μητρικής εταιρείας με πιθανές μειώσεις μισθών.

Τα παραπάνω δήλωσαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ ΑΕ, Παναγιώτης Αλεξάκης και Παναγιώτης Καραχάλιος αντίστοιχα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν νωρίτερα σήμερα με εργαζομένους και συνδικαλιστές της εταιρείας. Στη συνάντηση ο κ. Αλεξάκης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ δεν έγινε και η όποια αναφορά σε νέες μειώσεις μισθών (σ.σ. έχουν ήδη γίνει μειώσεις στο παρελθόν), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το θέμα των μειώσεων δεν θα συζητηθεί όταν θα παρουσιαστεί η πρόταση για την επόμενη ημέρα της Ζάχαρης, που βαρύνεται με πολύ μεγάλα δάνεια και πλήττεται από τη μείωση των πωλήσεων σε μία αγορά, την Κοινοτική, που πλέον έχει απελευθερωθεί.

Η συνάντηση ήταν σε πολύ διαφορετικό κλίμα από ότι την περίμεναν οι εργαζόμενοι οι οποίοι την προηγούμενη Παρασκευή είχαν λάβει μία επιστολή, που τους καλούσε στη σημερινή συνάντηση, τους εξέθετε την δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, έθετε θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους και έκανε αναφορά ακόμη και σε εκ περιτροπής εργασία.

Η συνάντηση σήμερα διήρκεσε περίπου ένα δίωρο, η διοίκηση εμφανίστηκε ηπιότερη, δεν έκανε αναφορά σε μειώσεις μισθών και δήλωσε πως θα είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς το τέλος Ιανουαρίου. Πάντως αυτό που έγινε σαφές, όπως είπαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι, ότι δεν υπάρχει πλέον σκέψη για πώληση μόνο των θυγατρικών της Σερβίας αλλά ότι η ΕΒΖ αντιμετωπίζεται ως σύνολο, ως όμιλος.

Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί που περίμεναν, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της διοίκησης, να πληρωθούν για τα τεύτλα που παρέδωσαν στη φετινή ζαχαρική καμπάνια, δεν έχουν πάρει ούτε μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται. Δηλώνουν αποφασισμένοι, αν ως το τέλος της εβδομάδας δεν πληρωθούν, να διεκδικήσουν με όλα τα νόμιμα μέσα, τα χρήματά τους και μάλιστα οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν έρθει ήδη σε συνεννόηση με δικηγόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πιστώτρια Τράπεζα , δηλαδή η Πειραιώς, δεν θέλει να απελευθερώσει κεφάλαια προς την εταιρεία αντί ποσοτήτων ζάχαρης και εξετάζονται άλλοι τρόποι, με την παρέμβαση και των συναρμόδιων υπουργείων, για να δοθεί σχετικά άμεσα ένα μεγάλο ποσό, έναντι οφειλής, στους τευτλοπαραγωγούς που έχουν λαμβάνει περί τα 12 εκατ. ευρώ.