Skip to main content

ΕΒΖ: Προσφορές μόνο για τα ακίνητα σε Κουντουριώτου και Μητροπόλεως

Από τα έξι μη παραγωγικά ακίνητα της ΕΒΖ που βγήκαν προς πώληση, προσφορές κατατέθηκαν μόνο για τα δύο αστικά ακίνητα- φιλέτα στη Θεσσαλονίκη.

Μόνο για δύο από τα έξι μη παραγωγικά ακίνητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που βγήκαν προς πώληση από την Πειραιώς Real Estate, εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον παρότι παρατάθηκε για μία εβδομάδα(έως εχθές 23/1) ο χρόνος κατάθεσης οικονομικών προσφορών.

Το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών προσέλκυσαν τα δύο αστικά ακίνητα στην Θεσσαλονίκη, τα οποία λόγω των σημείων που βρίσκονται, αποτελούν φιλέτα στο κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρον υπήρξε για τους χώρους, επί της οδού Μητροπόλεως, στους οποίους στεγάζεται η διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο στο Πλατύ και, για το ημιτελές πολυώροφο κτίριο επί της Κουντουριώτου, απέναντι από το λιμάνι.

Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που βγήκαν προς πώληση και είναι τα ακίνητα των πρώην εργοστασίων της ΕΒΖ σε Λάρισα και Ξάνθη, όπως και μεγάλη έκταση στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, δεν κατατέθηκαν προσφορές. Προσφορές όμως δεν υπήρξε και για το διαμέρισμα στο Κολωνάκι, επί της οδού Σκουφά.

Βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε με την κατάθεση προσφορών, των οποίων το ύψος δεν γνωρίζουμε έως τώρα, τα χρήματα που μπορούν να συγκεντρωθούν εάν ληφθούν υπόψη οι ελάχιστες τιμές που έδωσαν οι εκτιμητές, είναι πολύ λιγότερα από τα προσδοκόμενα. Έτσι, με την πώληση των δύο αστικών ακινήτων (σ.σ εφ΄όσον πωληθούν στις ελάχιστες τιμές) θα αντληθούν 5,6 εκατ. ευρώ περίπου, όταν από την πώληση και των έξι θα υπήρχαν έσοδα περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Για τα δύο ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, γνωρίζουμε ότι για το ημιτελές κτίριο επί της Κουντουριώτου 9, η ελάχιστη τιμή είχε οριστεί στα 2,9 εκατ. ευρώ. Το κτίριο, οκτώ ορόφων και δύο υπογείων, διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 ενώ τα δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ έχουν 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.

Το επί πάρα πολλά χρόνια "διοικητήριο" της ΕΒΖ, στη γωνία Μητροπόλεως 34 με πλατεία Αριστοτέλους, είχαν βγει προς πώληση στην ελάχιστη τιμή των 2,73 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο κτίριο πωλούνται οι όροφοι 5ος και 6ος, εμβαδού 761,82 και 659,44 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.

Μένει να δούμε εάν η Πειραιώς Real Estate βγάλει ξανά προς πώληση και ενδεχομένως σε χαμηλότερες τιμές, τα τέσσερα ακίνητα για τα οποία δεν κατατέθηκαν προσφορές ή εάν αυτά, απευθείας περιέλθουν στην ιδιοκτησία της πιστώτριας Τράπεζας, της Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για πώληση ακινήτων, μη παραγωγικών, της ΕΒΖ αλλά και των δύο θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας, λήφθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης της ελληνικής βιομηχανίας η οποία βρίσκεται στο κόκκινο και βαρύνεται από πολύ μεγάλο τραπεζικό δανεισμό, άνω των 160 εκατ. ευρώ.