Skip to main content

ΕΒΖ: Σε αναβολή η γενική συνέλευση εν αναμονή εξελίξεων

Όλα θα κριθούν από τη θέση που ενδεχομένως θα πάρει η κυβέρνηση για τις θυγατρικές της Σερβίας. Κίνδυνος να βρεθεί στον αέρα η ζαχαρική καμπάνια

Αναβλήθηκε για τις 29 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., μετά από πρόταση του βασικού μετόχου της εταιρείας, δηλαδή του εκκαθαριστή της ΑΤΕ Βank.

Η αναβολή γίνεται σε μία απολύτως κρίσιμη για το μέλλον της ΕΒΖ χρονική φάση, καθώς όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού πώλησης των δύο θυγατρικών της Σερβίας, το οποίο, λόγω του τιμήματος που προσφέρθηκε, έχει φέρει «απέναντι» την διοίκηση της ΕΒΖ, με τον εκκαθαριστή αλλά και την πιστώτρια Τράπεζα που είναι η Πειραιώς.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα στον Αύγουστο, ίσως και εντός των αμέσως επομένων ημερών, θα υπάρξουν εκ των πραγμάτων εξελίξεις επειδή η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια για να κινηθεί ενόψει έναρξης και της ζαχαρικής καμπάνιας.

Προς το παρόν οι συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών συνεχίζονται, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Όπως δείχνουν τα πράγματα και όπως πληροφορείται η Voria.gr, μόνο με παρέμβαση από πλευράς του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα μπορούσε να αλλάξει η στάση της τράπεζας Πειραιώς για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ποσό που έχει προσφερθεί από το σέρβικο ΜΚ Group του κ. Κόστιτς.

Ωστόσο, επειδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τηρεί «αποστάσεις ασφαλείας» από τις συζητήσεις, το πιο πιθανό είναι η διοίκηση της ΕΒΖ να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ πιστώτριας τράπεζας και εταιρείας, προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ΕΒΖ υπό τον όρο, μεταξύ άλλων, της πώλησης των δύο θυγατρικών της Σερβίας.

Η ΕΒΖ διενήργησε τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με ποσό ελάχιστης προσφοράς τα 25 εκατ ευρώ και για τα δύο ζαχαρουργεία. Από τα τρία σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές την μεγαλύτερη, των 51 εκατ ευρώ, έδωσε ο MK Group.

Παρότι η προσφορά αυτή είναι διπλάσια της τιμής εκκίνησης, η διοίκηση της ΕΒΖ υποστηρίζει ότι τα 25 εκατ ευρώ είχαν σταθμιστεί με στοιχεία οικονομικά που δεν αντιπροσωπεύουν πλέον, τα αποτελέσματα και τις προοπτικές των δύο θυγατρικών της Σερβίας, που στη τελευταία χρήση είχαν λειτουργικά κέρδη 24,5 εκατ ευρώ και καλύπτουν με την παραγωγή τους το 40% της σερβικής παραγωγής σε ζάχαρη.

Για το λόγο αυτό η διοίκηση της ΕΒΖ έχει δηλώσει ότι τα δύο εργοστάσια αυτά θα πρέπει να πωληθούν για περίπου 80 εκατ ευρώ και, εάν δεν βελτιωθούν τα χρήματα που προσφέρονται, ο διαγωνισμός θα πρέπει να κηρυχθεί άγονος, θέση που υποστηρίζει με ομόφωνη απόφασή του το δσ της ΕΒΖ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ εταιρείας και τράπεζας, τονίζεται ότι θα έπρεπε να έχει καταβληθεί στην ΕΒΖ το ποσό των 3 εκατ. με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών (δεν κατεβλήθη). Εάν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, σημειωτέον ότι θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 5 εκατ.ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τράπεζα και εκκαθαριστής - μέτοχος, εμμένουν ως τώρα στη δική τους θέση και, διοίκηση της εταιρείας, στην δική της. Μένει να φανεί στις επόμενες ημέρες προς ποια πλευρά θα γείρει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η προσφορά του πλειοδότη είναι πάνω στο τραπέζι και θα είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εάν το θέμα δεν ρυθμιστεί, για μία ακόμη χρονιά θα βρεθεί στον αέρα η ζαχαρική καμπάνια και οι καλλιεργητές που άκουσαν εταιρεία και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έσπειραν με τεύτλα 65.000 στρέμματα, παρότι τις δύο προηγούμενες σεζόν έκαναν μήνες για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονταν για την παραγωγή τους.