Skip to main content

EWG: Στόχος η συνολική πολιτική συμφωνία στις 22 Μαΐου

Όλες οι πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους.

Προς πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22 Μαΐου κινείται η ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε πηγή της ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συζήτηση στο EuroWorking Group, όλες οι πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε πρώτα η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το EWG θα συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου πριν από το Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση του ΕWG -και με δεδομένο ότι η δεύτερη αξιολόγηση έχει κλείσει σε τεχνικό επίπεδο- η συζήτηση επικεντρώθηκε στο χρέος, όπου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) παρουσίασε διάφορα σενάρια ελάφρυνσης, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος (καλοκαίρι 2018) και εφόσον η Ελλάδα πετύχει τους στόχους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των μέτρων ελάφρυνσης είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δεύτερο μνημόνιο) για μια 20ετία, ενώ πιο πολύπλοκη είναι η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά γιατί οι χώρες του βορρά, κυρίως η Γερμανία, δεν θέλουν να επωμιστούν το πρόσθετο κόστος και αναζητούνται λύσεις.

Άλλο προτεινόμενο μέτρο που θα μπορούσε να αποφασιστεί είναι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, των οποίων το επιτόκιο είναι πολύ υψηλότερο απ’ αυτό των δανείων του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ.

Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχο των θεσμών, θα κυμανθεί πλησίον των 7 δισ. ευρώ, θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΜ, πιθανότατα στις 15 Ιουνίου.

Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα προσδιοριστεί νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισής του από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Φυσικά η εκταμίευση θα γίνει υπό την προϋπόθεση της τήρησης όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση.