Skip to main content

Εξακολουθεί η ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τις αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κίνα με αφορμή τις εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τις αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κίνα με αφορμή τις εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και απαίτησε από τις κινεζικές αρχές να προστατεύσουν τα ιαπωνικά συμφέροντα.

«Η κυβέρνηση λυπάται για τις διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας, που οργανώθηκαν στις 16 και 17 Οκτωβρίου και αξιώνει να προστατευθούν οι ιαπωνικές επιχειρήσεις», τόνισε ο Καν μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο στην Κίνα για να διαλαλήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του στα διαφιλονικούμενα νησιά στο Σινικό Πέλαγος, που ελέγχονται από την Ιαπωνία, αλλά διεκδικούνται και από τις δύο χώρες. Πρόσφατα ναυτικό επεισόδιο στην περιοχή έχει οδηγήσει σε ένταση τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Εξάλλου, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεϊζι Μαεχάρα χαρακτήρισε σήμερα «υστερική» την αντίδραση της Κίνας απέναντι στην εδαφική διαμάχη των δύο χωρών, αναφερόμενος στην απόφαση του Πεκίνου να διακόψει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

«Πιστεύω πως τα μέτρα που έλαβε ως αντίποινα η Κίνα είναι υστερικά», τόνισε ο Μαεχάρα, όταν ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο σχετικά με τις αποφάσεις του Πεκίνου, μετά το επεισόδιο με το κινεζικό αλιευτικό κοντά σε σύμπλεγμα νησιών που διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Η Κίνα διέκοψε τις διπλωματικές συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο και ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, μετάλλων που είναι απολύτως απαραίτητα στην αυτοκινητοβιομηχανία, την βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών και στην βαριά βιομηχανία της Ιαπωνίας.

«Σχετικά με το πρόβλημα των σπάνιων γαιών, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επιμένει ότι δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση, όμως εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως οι εξαγωγές βρίσκονται σε κανονικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ.