Skip to main content

Εξαιρούνται από συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια ως το 2018

Με τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή, η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια επεκτείνεται ως το 2018

Απαλλάσσονται για δύο ακόμα χρόνια, έως και το 2018, από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου εκτάσεις, σύνφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Με τη διάταξη, η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια επεκτείνεται ως το 2018. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει τις απώλειες κρατικών εσόδων στα 460 εκατ. ευρώ.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου ορίζεται ότι απαλλασσεται από ΕΝΦΙΑ ο σύνδικος της πτώχευσης για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία. Παραμένει ωστόσο η υποχρέωση αυτού για υποβολή δήλωσης ακινήτων, για λογαριασμό όμως του πτωχού. Σήμερα η υποχρέωση αυτή υφίσταται για λογαριασμό του συνδίκου πτώχευσης.

Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από την 1.1.2017, ενώ από την ίδια ημερομηνία ορίζεται ότι χορηγείται ένα ενιαίο πιστοποιητικό για το σύνολο των ακινήτων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ ή και ΦΑΠ, εφόσον με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας φυσικού ή νομικού προσώπου και το συνολικά οφειλόμενο ποσό φόρων και προσαυξήσεων αποδίδεται επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο μέσα στην προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών.