Skip to main content

Έξι υποψήφιοι απαντούν στις ερωτήσεις της Voria.gr

Πώς αξιολογούν την προεκλογική εκστρατεία, τι προσδοκούν από την κάλπη και τι θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της Κυριακής;

Τις εκτιμήσεις τους στη Voria.gr έδωσαν οι υποψήφιοι έξι κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για την προεκλογική περίοδο, για το αποτέλεσμα της κάλπης και για το κύριο σημείο που θα κρίνει τελικά τη μεγάλη μάχη.

Οι υποψήφιοι των κομμάτων αποτιμούν θετικά την προεκλογική εκστρατεία των παρατάξεών τους και επισημαίνουν ότι κατόρθωσαν στοχευμένα να περάσουν το μήνυμα στους ψηφοφόρους, ευελπιστώντας να μην είναι αυξημένη η αποχή από τις εκλογές, τουλάχιστον στα ποσοστά που τη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, επισήμανε ότι η προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα του λειτούργησε ειδικά στο τελευταίο διάστημα θετικά. «Η αποσυσπείρωση μειώθηκε σημαντικά και μέχρι την Κυριακή θα έχει μειωθεί τόσο, ώστε να σημειώσουμε μια άνετη νίκη με μεγάλη πλειοψηφική διαφορά. Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε πολύ καλά το πρόγραμμά μας και να έρθουμε σε επαφή με τους ψηφοφόρους, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματά τους», τόνισε.

Ο κ. Αμανατίδης θεωρεί την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη, όμως εκφράζει απόλυτη σιγουριά για την «άνετη επικράτηση» του κόμματος. «Στο τοπίο που υπάρχει σήμερα είναι στόχος μας και η αυτοδυναμία. Είναι εφικτή υπό ορισμένες προϋποθέσεις βέβαια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των κομμάτων που θα είναι στη νέα Βουλή. Αναλόγως του συγκεκριμένου αριθμού αυτοδυναμία μπορεί να δίνει και ένα ποσοστό στο 34%, οπότε εμείς θεωρούμε εφικτό να το πιάσουμε», δήλωσε.

Ο κ. Αμανατίδης θεωρεί ότι το σημείο κλειδί που θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης είναι η αποχή. «Δε θεωρώ ότι θα είναι τόσο μεγάλη όσο δείχνουν τα στοιχεία που είχαμε τις προηγούμενες μέρες. Πιστεύω ότι τελικά οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και οι αναποφάσιστοι θα εκφραστούν για το που θα πάει η χώρα μετά τις εκλογές», υπογράμμισε.

ΝΔ

Ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, από την πλευρά του τόνισε ότι «ο πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών είναι η ΝΔ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως φυσικό πρόσωπο. «Επιτύχαμε στην προεκλογική περίοδο πρωτοφανή συσπείρωση και αναδιάταξη των δυνάμεών μας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όταν κανείς δεν πίστευε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε με τόσο μεγάλες αξιώσεις την πρωτιά», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Ο ίδιος είπε ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε με τις εκλογές να αιφνιδιάσει αφενός τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, που συνέστησαν τη Λαϊκή Ενότητα, αφετέρου τη ΝΔ, επιχειρώντας να προηγηθεί η κρίση του λαού από το βαρύ λογαριασμό του μνημονίου που υπέγραψε.

«Αποδείχτηκε ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν. Η ΝΔ ανασυντάχθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησε όμως η επιλογή Τσίπρα να πάμε μια μέρα μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου σε εκλογές ήταν ότι δεν έγινε επαρκής ενημέρωση των πολιτών για τις πραγματικές επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου, που θα έρθουν μετά τις εκλογές. Δεν έγινε ευρύς σοβαρός διάλογος, αν και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης βλέπει «πρωτιά της ΝΔ την Κυριακή και κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ την επομένη των εκλογών».

Παράλληλα θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα το κρίνει αυτό που ο κ. Τσίπρας θεωρούσε μέχρι πρότινος το δυνατό σημείο του, δηλαδή οι νέοι και οι αναποφάσιστοι.

«Οι νέοι που τον στήριξαν την προηγούμενη φορά, όπως και οι αναποφάσιστοι, με συναισθηματικά κριτήρια είναι και οι πιο σκληροί κριτές. Πλέον θα κρίνουν και θα συγκρίνουν με βάση όχι τις θεωρίες που διαψεύστηκαν, αλλά με την πραγματικότητα. Θα συγκρίνουν πεπραγμένα με πεπραγμένα και θα τα αξιολογήσουν. Το ερώτημα του νέου και του αναποφάσιστου αυτή τη φορά δεν είναι 'παλιό ή νέο', θεωρίες και ηθικές ανωτερότητες, αλλά με ποιον θα βρω δουλειά, ποιος εξασφαλίζει νέες θέσεις εργασίας... Όταν το σκεφτούν αυτό θα δουν το απόλυτο αδιέξοδο του κ. Τσίπρα, σε σύγκριση με τη ΝΔ που προκρίνει τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα ως πηγή δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η απάντηση στις επενδύσεις και στις νέες θέσεις εργασίας είναι μόνο η ΝΔ», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

ΛΑΕ

Η υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της από την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, θεωρεί ότι το μήνυμα που ήθελε να περάσει στον κόσμο το πέτυχε και πιστεύει πως οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά τη συνεπή στάση των ανθρώπων που ίδρυσαν τη ΛΑΕ.

«Επιχειρήσαμε να περάσουμε από πολύ μεγάλο αριθμό εργασιακών χώρων στη Θεσσαλονίκη όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας. Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που προορίζονται για ξεπούλημα, όπως η ΕΥΑΘ, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, ο σιδηρόδρομος κτλ. Κανείς δεν έχει να μας προσάψει το παραμικρό, διότι μείναμε σταθεροί σε αυτά που πιστεύαμε. Ο κόσμος πάντως ήταν πολύ προβληματισμένος», τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου.

Προσδοκία της Λαϊκής Ενότητας από τις εκλογές της Κυριακής είναι να πετύχει ένα ποσοστό ικανό να αποτελέσει το ανάχωμα, ώστε να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές των μνημονίων, σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου.

Για την ίδια ξεκάθαρο είναι το σημείο κλειδί που θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης: Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο.

Το Ποτάμι

Υπερήφανη δήλωσε η υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Χριστίνα Ταχιάου, για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, την οποία χαρακτηρίζει η σταθερότητα.

«Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει τη διαφορά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μας επιλέξει. Αναδείξαμε τη σημασία του να είναι κάποιος σοβαρός. Πιστεύω πως οι πολίτες θα αξιολογήσουν τις σοβαρές, συγκροτημένες και ολοκληρωμένες προτάσεις μας, που κατατέθηκαν στην προεκλογική περίοδο χωρίς φωνές, λαϊκισμούς και τραμπουκισμούς. Δεν ήταν μια ευχάριστη προεκλογική περίοδος, αντιθέτως τη θεωρώ πολύ δυσάρεστη», τόνισε η κ. Ταχιάου.

Αν και η οικονομική ενίσχυση του Ποταμιού ήταν πολύ μικρή, η κ. Ταχιάου θεωρεί ότι την Κυριακή το Ποτάμι «θα πάει πολύ καλύτερα από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ακόμη κι από το ποσοστό που πήραμε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο στόχος μας παραμένει ένα ποσοστό στο 10%. Όχι μόνο δεν τον εγκαταλείπουμε, αλλά θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή μέχρι να τον πετύχουμε».

Σε ό,τι αφορά στο κύριο σημείο που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, η κ. Ταχιάου είπε ότι είναι το ποσοστό της αποχής. «Τις τελευταίες μέρες είδαμε να αυξάνεται σημαντικά το ενδιαφέρον του κόσμου. Μπορεί το προηγούμενο διάστημα της προεκλογικής περιόδου να έδειχνε ότι η αποχή θα ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών, όμως θεωρώ ότι αυτό ανατράπηκε. Τώρα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα έχουμε αυξημένη συμμετοχή, που μπορεί να κρίνει και τα αποτελέσματα», δήλωσε η κ. Ταχιάου.

ΚΚΕ

Ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υπογράμμισε ότι παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας, το ΚΚΕ κατόρθωσε να επικοινωνήσει τις θέσεις του σε πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Σε αυτό βοήθησε ο πολύ μεγάλος αριθμός εξορμήσεων σε εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές.

«Διαπιστώσαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου αυτή τη φορά να ακούσει τις θέσεις του ΚΚΕ. Μεσολάβησε η απογοήτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι πλέον ακόμη και πολίτες που ουδέποτε ψήφισαν ΚΚΕ ήθελαν να ακούσουν με προσοχή τις θέσεις του», τόνισε ο κ. Ζαριανόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό στόχο του ΚΚΕ, ο κ. Ζαριανόπουλος, επισήμανε ότι «δε βάζουμε ποτέ αριθμητικούς στόχους, αλλά όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ. Πιστεύω ότι είναι στις δυνατότητές μας να είμαστε το τρίτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές. Το βασικό πολιτικό πρόβλημα είναι ότι ο λαός δεν καταλαβαίνει ακόμη την τεράστια δύναμη που έχει για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση».

Όσον αφορά στο διακύβευμα των εκλογών ο κ. Ζαριανόπουλος είπε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές (κι όχι τη... Δευτέρα Παρουσία) να υπάρχει ένα δυνατό λαϊκό μέτωπο απέναντι σε αυτά που προοιωνίζονται οι πολιτικές των άλλων κομμάτων και για να διεκδικήσει η χώρα μας την απεξάρτηση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, που οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό μας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Ο υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιώργος Αρβανιτίδης, τόνισε ότι η προεκλογική περίοδος ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς «κατορθώσαμε να βγάλουμε προς τον κόσμο μια νέα δυναμική και να ξαναμιλήσουμε στους ανθρώπους που επιθυμούν τη σταθερότητα και τις συνεργασίες την επομένη των εκλογών. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και υπάρχει ένας αέρας αισιοδοξίας για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Ο κ. Αρβανιτίδης πάντως δήλωσε πως είναι εμφανής στους πολίτες ο μεγάλος προβληματισμός για τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου και τα στελέχη του κόμματος διαπιστώνουν «έκδηλη ανησυχία για την πορεία της χώρας».

Εκλογικός στόχος του κόμματος, όπως είπε ο κ. Αρβανιτίδης, είναι η τρίτη θέση, «αφού οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι αποτελούμε εγγύηση για τη σταθερότητα και τις συνεργασίες της επόμενης μέρας όλων εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Μπορούμε να συνεργαστούμε κι αυτό είναι και το ζητούμενο που θα κρίνει τις εκλογές, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί. Το είδε στην πράξη», τόνισε ο κ. Αρβανιτίδης.