Skip to main content

Έξι νέες τοποθεσίες στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Έξι τοποθεσίες, που βρίσκονται στη Βραζιλία, την Κίνα, το Μεξικό, τη γαλλική νήσο Ρεουνιόν και οι νήσοι Κιριμπάτι, συγκαταλέγονται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Έξι τοποθεσίες, που βρίσκονται στη Βραζιλία, την Κίνα, το Μεξικό, τη γαλλική νήσο Ρεουνιόν και οι νήσοι Κιριμπάτι, συγκαταλέγονται από χθες στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, μετά τη σχετική απόφαση στην 34η σύνοδο της Επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομία της UNESCO στη Μπραζίλια.

Οι νέες αυτές τοποθεσίες προστίθενται στις άλλες 17 ήδη επιλεγείσες, ενώ συνολικά 39 άλλες είναι υποψήφιες, γεγονός που θα ανεβάσει σε 910 τον αριθμό των τοποθεσιών σε όλον τον κόσμο που ήδη αποτελούν Παγκόσμια Κληρονομιά από την επιτροπή, της οποίας η σύνοδος περαιώνεται αύριο, Τρίτη.

Στη Βραζιλία η πλατεία Σάο Φρανσίσκο στην πόλη Σάο Κριστοβάο επελέγη ως Πολιτιστικό Μνημείο για το σύνολο της αρχιτεκτονικής της μορφής, που ανάγεται στον 18ο και 19ο αιώνα.

Η τοποθεσία της Ντανζιά στη νότιο Κίνα επελέγη για τον ρόλο της στην διατήρηση των υπο-τροπικών δασών, καθώς και για την χλωρίδα και πανίδα της, η οποία περιλαμβάνει 400 σπάνια, ή απειλούμενα, είδη.

Στο Μεξικό, η διαδρομή του Καμίνο Ρεάλ ντε Τιέρα Αδέντρο-παλιά οδός του ασημιού ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, αναδείχθηκε σε Παγκόσμιο Μνημείο, καθώς και μία τοποθεσία προϊστορικών σπηλαίων στην Οαχάκα.

Η γαλλική νήσος Ρεουνιόν, γαλλική κτήση στον Ινδικό Ωκεανό, εντάσσεται στην παγκόσμια κληρονομιά χάρις στο Εθνικό Πάρκο του τροπικού δάσους της.

Τέλος, οι νήσοι Κιριμπάτι στον νότιο Ειρηνικό τιμήθηκαν από την UNESCO για την προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη της, μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο.

Παράλληλα στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς εγγράφηκαν χθες ένα αυστριακό κάστρο, ένα μοναστήρι στη Ρουμανία, και οι νωπογραφίες σε παλαιολιθικά σπήλαια στην Ισπανία.