Skip to main content

Πού θα γίνουν οι έξι νέοι ΣΜΑ στο νομό Θεσσαλονίκης

Εκτός των μεγάλων ΣΜΑ της Ευκαρπίας και του Φοίνικα, θα κατασκευαστούν έξι μικρότερης δυναμικότητας ΣΜΑ σε όλο το νομό. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Οχτώ συνολικά Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Μπορεί ο ΣΜΑ Ευκαρπίας να βρέθηκε στην επικαιρότητα με την ολοκλήρωσή του και τις αντιδράσεις που συνόδευσαν γι' ακόμη μια φορά το έργο, όμως συνολικά στο νομό προβλέπεται η λειτουργία οχτώ ΣΜΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι ο μεγαλύτερος, καθώς είναι δυναμικότητας 251.300 τόνων ανά έτος, όμως και οι άλλοι ΣΜΑ θεωρούνται κρίσιμοι στο συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των σκουπιδιών, καθώς μαζί με τους ΧΥΤΥ, τις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων, τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, τα πράσινα σημεία και τους κάδους ανακύκλωσης τεσσάρων σημείων (διαλογή στην πηγή), που προβλέπονται συνθέτουν το νέο τοπίο στη διαχείριση των σκουπιδιών σε όλο το νομό.

Από τους οχτώ ΣΜΑ ήδη λειτουργεί αυτός της Ευκαρπίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί το 60% του δήμου Θεσσαλονίκης και τις συνολικές ανάγκες των δήμων Νεάπολης- Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού – Εύοσμου και Ωραιόκαστρου.

Επίσης, διατηρείται ο ΣΜΑ Πυλαίας (στο Φοίνικα), ο οποίος είναι δυναμικότητας 151.700 τόνων/έτος και θα εξυπηρετεί το υπόλοιπο 40% του δήμου Θεσσαλονίκης και τις συνολικές ανάγκες των δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Οι υπόλοιποι ΣΜΑ που προβλέπονται είναι σχεδόν ίδιας δυναμικότητας και εξυπηρετούν τις ανάγκες των οικείων δήμων και αναλόγως της προόδου των άλλων έργων που προβλέπονται στο σχεδιασμό είναι δυνατό να εξυπηρετήσουν και επιπλέον περιοχές.

Το σημαντικό είναι ότι οι έξι υπόλοιποι ΣΜΑ θα δημιουργηθούν σε νέους χώρους που θα επιλεγούν και δε θα έχουν σχέση (οι περισσότεροι) με τους μη σύννομους ΣΜΑ που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν από τους δήμους στο παρελθόν και οι περισσότεροι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο. Όπως έγινε με τον ΣΜΑ στη Μηχανιώνα, που πλέον σταμάτησε να λειτουργεί, έπειτα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

«Δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί σχεδόν κανένας από τους χώρους που λειτούργησαν σαν ΣΜΑ. Οι νέοι ΣΜΑ στο σύνολό τους θα έχουν σύννομες εγκαταστάσεις, που θα πληρούν τα κριτήρια του αναθεωρημένου σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων και όλες οι εγκαταστάσεις τους θα είναι αδειοδοτημένες», τόνισαν στη Voria.gr στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ).

Οι έξι νέοι ΣΜΑ έχει προσδιοριστεί ότι θα γίνουν:

-Δήμος Δέλτα: ένας ΣΜΑ. Δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει στο Καλοχώρι ή τη Σίνδο ή αν τελικά θα επιλεγεί κάποια άλλη περιοχή του δήμου. Η δυναμικότητά του υπολογίζεται σε 20.200 τόνους/έτος.

-Δήμος Θερμαϊκού: ένας ΣΜΑ. Είναι ερώτημα αν η επιλογή της Επανομής θα είναι και η τελική. Η δυναμικότητά του υπολογίζεται σε 22.100 τόνους/έτος.

-Δήμος Βόλβης: δύο ΣΜΑ. Η δυναμικότητα συνολικά υπολογίστηκε στους 10.400 τόνους/έτος. Οι περιοχές δεν έχουν επιλεγεί ακόμη.

-Δήμος Λαγκαδά: ένας ΣΜΑ. Αρχικώς είχε υπολογιστεί ότι θα μπορούσε ο δήμος να μην έχει ΣΜΑ και να οδηγεί απευθείας στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης τα απορρίμματα, αλλά ο τελικός σχεδιασμός προβλέπει δημιουργία ΣΜΑ δυναμικότητας 18.100 τόνων/έτος.

-Δήμος Χαλκηδόνας: ένας ΣΜΑ. Η δυναμικότητά του υπολογίστηκε στους 14.800 τόνους/έτος και εξετάζονται διαθέσιμοι χώροι.

Τα νέα έργα, όπως προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2020. Όπως είπε στη Voria.gr όμως ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, «εμείς είμαστε ήδη στο στάδιο της εξασφάλισης των αδειοδοτήσεων και της υλοποίησης των υπόλοιπων ΣΜΑ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία κι όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς και προτεραιότητα έχουμε στο νομό Θεσσαλονίκης και στην ολοκλήρωση των συγκεκριμένων υποδομών, γι' αυτό και θεωρούμε ότι θα τρέξουν πολύ γρήγορα και δε θα φτάσουμε στο χρονικό όριο του 2020, που είναι καταληκτικό κυρίως για τα άλλα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού. Όπως και να έχει στο σύνολό τους τα έργα που προβλέπονται στον αναθεωρημένο ΠΕΔΣΑ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020».