Skip to main content

«Εξοικονομώ»: Τα προβλήματα που εντόπισαν μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας ζητεί την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας για τις υπόλοιπες Περιφέρειες με επιστολή προς τον Γ. Σταθάκη

Να ανασταλεί άμεσα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις Περιφέρειες για τις οποίες δεν έχει ακόμη «ανοίξει» το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», ζητεί η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, η αναστολή κρίνεται απαραίτητη, μέχρι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, που θα επιλύουν τα ζητήματα που προέκυψαν και θα εξασφαλίζουν κονδύλια για την επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος προκειμένου να αρθούν οι αδικίες που δημιούργησε η προβληματική υλοποίηση του προγράμματος.

Από την Δευτέρα 19 Μαρτίου, οπότε και ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Οεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από πλήθος μηχανικών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των εν δυνάμει ωφελούμενων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», εξαιτίας αδυναμιών και αστοχιών του πληροφοριακού συστήματος. «Οι αδυναμίες αυτές παρότι ήταν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμες, δεν αντιμετωπίσθηκαν έγκαιρα, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία των Θεσμοθετημένων διαδικασιών του προγράμματος να δεχθεί καίριο πλήγμα», επισημαίνει το Τμήμα.

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο και της πλατφόρμας που ενεργοποίησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για την καταγραφή τους από τα μέλη του, συνοψίζονται ενδεικτικά στα εξής:

- Δεν αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου σε οριστικά υποβληθείσες αιτήσεις.

- Καταγράφεται αδυναμία διόρθωσης των δηλωθέντων στοιχείων ταυτότητας του ωφελούμενου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

- Διαπιστώνεται αδυναμία καταχώρησης αιτήσεων ακινήτων που έχουν αποκτηθεί μετά την υποβολής της τελευταίας φορολογικής δήλωσης.

- Υπάρχει σφάλμα του συστήματος και μετατροπή αίτησης από μεμονωμένο διαμέρισμα σε αίτηση πολυκατοικίας, αδυναμία συνέχισης της αίτησης στο βήμα 3.

- Υπάρχει πρόβλημα αντιστοιχίας ωφέλιμης επιφάνειας ΠΕΑ με συνολική επιφάνεια κύριων χώρων Ε9.

- Στην περίπτωση πρόσφατης απόκτησης ακινήτου, το πληροφοριακό σύστημα εξακολουθεί να διασταυρώνει - εσφαλμένα - τα στοιχεία του Ε1, ενώ έχει επιλεγεί ότι πρόκειται για ακίνητο που αποκτήθηκε μετά την εκκαθάριση της τελευταίας φορολογικής δήλωσης.

- Δεν μπορεί να τροποποιηθεί η διεύθυνση emaίl (συμβούλου, ωφελούμενου), οπότε δεν παραλαμβάνεται κωδικός επαλήθευσης.

- Διαπιστώνεται αδυναμία σύνδεσης στο σύστημα με εταιρικούς κωδικούς taxis, προκειμένου στη συνέχεια να επιλεγεί ως σύμβουλος η εταιρία στις εκάστοτε αιτήσεις. Χρειάζεται να δοθεί η δυνατότητα αλλαγής ή επιλογής συμβούλου και μετά την υπαγωγή.

- Δεν έχει προβλεφθεί στο πληροφοριακό σύστημα η περίπτωση όπου ο υπόχρεος και η σύζυγος έχουν τους ίδιους κωδικούς TAXIS αλλά την αίτηση θέλει να την κάνει η σύζυγος για ακίνητο που έχει στην ιδιοκτησία της.

- Δεν αποστέλλεται εξαψήφιος αριθμός μετά την οριστική υποβολή.

- Υπάρχουν αιτήσεις που είναι κλειδωμένες από σφάλμα του συστήματος. Διότι από το στάδιο 3, πέρασαν αυτόματα σε προσωρινή υποβολή, χωρίς να έχουν καταχωρηθεί στοιχεία ΠΕΑ, παρεμβάσεων και προϋπολογισμός.

- Σε περίπτωση ακύρωσης και υποβολής καινούργιας αίτησης για τον (διο ιδιοκτήτη και το ίδιο ακίνητο τότε το σύστημα δεν δέχεται το υπάρχων ενεργειακό πιστοποιητικό γιατί Θεωρείται ότι το πιστοποιητικό έχει χρησιμοποιηθεί

«Κύριε Υπουργέ, για να αποφευχθεί η επέκταση της ταλαιπωρίας και της αγανάκτησης των πολιτών, να διασωθεί η εναπομείνασα αξιοπιστία των θεσμοθετημένων διαδικασιών αλλά και για να διαφυλαχθεί το κύρος και η δημόσια επαγγελματική εικόνα των χιλιάδων εμπλεκόμενων μηχανικών, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να ανασταλεί η υποβολή αιτήσεων των λοιπών περιφερειών μέχρι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα επιλύουν τα ζητήματα που προέκυψαν και θα εξασφαλίζουν κονδύλια για την επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος προκειμένου να αρθούν οι αδικίες που δημιούργησε η προβληματική υλοποίηση του προγράμματος», καταλήγει η επιστολή.