Skip to main content

«Εξορυκτική δραστηριότητα και κοινωνία»: Ημερίδα για μαθητές

Προβολή εκπαιδευτικού σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού και μιας μασκότ-δρώμενου, που θα προσωποποιεί τα ορυκτά και θα αλληλεπιδρά με τα παιδιά

Ημερίδα/παρουσίαση με θέμα «Εξορυκτική δραστηριότητα και κοινωνία, παράδειγμα μετεξέλιξης για τον 21ο αιώνα», θα πραγματοποιηθει στις 20 Απριλίου 2018 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Η ημερίδα σχετίζεται με τη θεματική της Έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», η οποία φιλοξενείται ήδη στο Μουσείο και σε αυτή θα ξεναγηθούν οι νέοι, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, φοιτητές και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, η ημερίδα δεν θα έχει την τυπική, κλασική, αυστηρή δομή ομιλιών-εισηγήσεων αλλά θα πραγματοποιηθεί μέσω της προβολής εκπαιδευτικού σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού και μιας μασκότ-δρώμενου, που θα προσωποποιεί τα ορυκτά και θα αλληλεπιδρά με τα παιδιά.

Επίσης θα υπάρχει ένας expert του αντικειμένου-μεταλλειολόγος ο οποίος θα είναι διαθέσιμος να δεχθεί και να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση/απορία προκύψει από το κοινό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και ενεργού διαλόγου με τα παιδιά.

Όπως αναφέρεται, η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα αυτής της ημερίδας έγκειται στο γεγονός ότι μέσω καινοτόμων μέσων παρουσίασης, που θα ενθουσιάσουν και δεν θα κουράσουν το νέο κόσμο, θα δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να ψηλαφίσουν το χώρο των ορυκτών σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εποχές (από την ανακάλυψή τους μέχρι σήμερα), κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξής τους και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να δουν συμπυκνωμένα ζωντανές εικόνες παραγωγικής διαδικασίας αλλά και της ιστορικής εξέλιξης. Όπως επίσης και τη σύνδεση της παραγωγής αυτής με την κοινωνία και το περιβάλλον.

Τέλος, μέσω των σύγχρονων εικόνων τεχνολογίας, θα νιώσουν και θα κατανοήσουν σε βάθος πόσο έχει ήδη, αλλά και μπορεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, να αυτοματοποιηθεί η παραγωγή, ώστε να διευκολύνει και να προστατεύει τον ανθρώπινο παράγοντα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.