Skip to main content

Export Summit: Επανέρχεται η τάση της μεταλλικής συσκευασίας

Οι συσκευασίες προϊόντων, από το σχεδιασμό στην υλοποίηση, στο Export Summit. Oλοκληρώνεται το μεγάλο επενδυτικό της ΜΕΛ Α.Ε.

μεταλλικές συσκευασίες, είναι, όχι μόνο 100% ανακυκλώσιμες, όχι μόνο οι πλέον ασφαλείς για την φύλαξη προϊόντων και μάλιστα των πλέον ευαίσθητων προϊόντων, των τροφίμων, αλλά είναι και ευπροσάρμοστες στις απαιτήσεις της αγοράς.

Την μεγάλη ευρηματικότητα και την προσαρμοστικότητα πίσω από τις σύγχρονες μεταλλικές συσκευασίες, επισήμανε ο κ. Αθ. Σαββάκης, δ/νων σύμβουλος της National Can Hellas A.E. και πρόεδρος του ΣΒΒΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν από τις αεροπορικές εταιρείες, στα προϊόντα που μπορούσαν να μεταφέρουν οι επιβάτες, εντός των αεροσκαφών, οδήγησαν εταιρείες να στραφούν από τις γυάλινες και πλαστικές συσκευασίες, σε μεταλλικές.

Ο κ. Σαββάκης, μιλώντας από το Export Summit V του ΣΕΒΕ, μίλησε για την συσκευασία που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα συνδυαστικό προϊόν, τονίζοντας ότι η μεταλλική συσκευασία είναι πολλά πέραν των κονσερβών τροφίμων καθώς η τάση επιστροφής στο μέταλλο, δείχνει ότι η μεταλλική συσκευασία μπορεί να φιλοξενεί και να προβάλει προϊόντα από γυναικεία εσώρουχα, μέχρι καπνικά είδη και μπάλες του τένις.

Χαρτί υγείας/tissue αξίας 100 εκατ ευρώ εισάγει η Ελλάδα.

Ο κλάδος του χαρτιού στην Ελλάδα έχει περάσει από χίλια κύματα, με αποτέλεσμα σήμερα να παράγεται  μόνο χαρτόνι συσκευασιών, να μην παράγεται χαρτί γραφής, εκτύπωσης και δημοσιογραφικό, αλλά ούτε και tissue (χαρτί υγείας) με αποτέλεσμα να δαπανώνται πάνω από 90 εκατ ευρώ για την εισαγωγή προϊόντων για τα οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση.

Την ανωτέρω επισήμανση έκανε ο κ. Ευθύμιος Ναλμπάνης, διευθύνων σύμβουλος της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ Α.Ε.,  ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην παραγωγή χαρτονιού, «πράσινου», από την ανακύκλωση χαρτομάζας.

Η ΜΕΛ, που ανήκει πλέον στον τουρκικό όμιλο ΡΑΚ, σαν εταιρεία εξαγωγική, προχωράει γρήγορα στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 20 εκατ. ευρώ, έχοντας αποφασίσει να ολοκληρώσει μαζί τις δύο φάσεις του Β μέρους, επενδύοντας σε αυτές 11 εκατομμύρια. Το όλο πρόγραμμα ( η Α φάση είχε γίνει με τον προηγούμενο αναπτυξιακό), εξυπηρετεί την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της ΜΕΛ στις 125.000-130.000 tn./ετησίως.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση του επενδυτικού των 20 εκατ., φέτος τον Αύγουστο, δεν την κάνει να παύσει έστω προσωρινά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΜΕΛ, που «κρύβει» και άλλα νέα στο καλάθι των εταιρικών της ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι το 2016 ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας διαμορφώθηκε στα 50,2 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3% σε σχέση με τον περυσινό, λόγω της κάμψης στις τιμές ενώ τα καθαρά κέρδη κρατήθηκαν στα περυσινά επίπεδα, στις 500.000 ευρώ, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο επόμενο τρίμηνο, πρόκειται να κυκλοφορήσει το Πρώτο Λεξικό Συσκευασιών, σε πέντε γλώσσες, από την DK Consultants, ένα βοήθημα για τις επιχειρήσεις που θέλουν με ασφάλεια να περιηγηθούν στο σύνθετο κόσμο των υλικών και ειδών συσκευασίας.