Skip to main content

EY: Στα 500 δισ. δολ. οι μελλοντικές επενδύσεις στα ψηφιακά δίκτυα

Η Ελλαδα έχει σημαντική απόσταση να διανύσει στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των ψηφιακών δικτύων, σε όλους τους κλάδους, λέει η ΕΥ.

Νέες επενδύσεις στα ψηφιακά δίκτυα αναμένει το επόμενο χρονικό διάστημα, η Ernst & Young (EY), σύμφωνα με ειδική έρευνα για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Συγκεκριμένα, το 95% των επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις κατά τους επόμενους 12 μήνες, οι οποίες θα έχουν ως επίκεντρο τα ψηφιακά δίκτυα. Μάλιστα, οι συνολικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το επίπεδο των 500 δισ. δολαρίων, εντός των επόμενων πέντε έως εφτά ετών.

Όπως μαρτυρούν τα ευρήματα της μελέτης, το 46% επιβεβαιώνει ότι τα ψηφιακά δίκτυα, δηλαδή η ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού, αερίου και νερού - αποτελούν ένα κορυφαίο στρατηγικό πρόγραμμα ή έναν επενδυτικό στόχο για τον επόμενο χρόνο.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (72%), η βελτίωση της λειτουργίας και απόδοσης δικτύων και υποδομών (72%) και οι κίνδυνοι της κυβερνοασφάλειας (60%), αναφέρονται εξάλλου, ως οι βασικοί παράγοντες που ωθούν τις επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ίδιο πλαίσιο, το 56% εκτιμά ότι οι μη-παραδοσιακοί νεοεισερχόμενοι στον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας θα μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά τον κλάδο.

Οι νέοι αυτοί ανταγωνιστές επενδύουν σε υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τις αποδόσεις των επενδύσεων των παραδοσιακών εταιρειών κοινής ωφέλειας στα ψηφιακά δίκτυα. Οι παροχές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «έξυπνες» οικιακές συσκευές, λύσεις διαχείρισης της οικιακής ενέργειας και λύσεις εκτός δικτύου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Λεωνίδας Κωβαίος, εταίρους της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί ότι η χώρα μας «έχει σημαντική απόσταση να διανύσει στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των ψηφιακών δικτύων, σε όλους τους κλάδους».

Αυτό συνεπάγεται, όπως αναλύει, τόσο τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, όσο και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, αλλά και τη σύναψη συμμαχιών και συνεργειών με εταιρείες που μπορούν να καινοτομήσουν και να στηρίξουν στην κατεύθυνση αυτή τους παραδοσιακούς παίκτες.