Skip to main content

Χέρι-χέρι οι επενδύσεις με την κοινωνική πολιτική στην ΕΥΑΘ

Καμπάνια ενημέρωσης για το κοινωνικό τιμολόγιο και τη ρύθμιση των οφειλών. Σήμερα ανοίγουν οι προσφορές για το έργο του βιολογικού.

Η ΕΥΑΘ αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για τα οφέλη από το κοινωνικό της τιμολόγιο που είναι "υπερδιπλάσιο σε...ευαισθησία" από της ΕΥΔΑΠ και παρέχει τη δυνατότητα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά να απαλλάσσονται από το κόστος της ύδρευσης και να πληρώνουν μόνο το πάγιο των 10 ευρώ κάθε τετράμηνο, επιτυγχάνοντας και ευνοϊκότερους διακανονισμούς ληξιπροθέσμων οφειλών.

Τη διοίκηση της εταιρείας απασχολεί το ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών ιδιωτών - νοικοκυριών και επιχειρήσεων - που σωρευτικά από το 2009 ως και σήμερα, πλησιάζουν τα 12 εκατ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει τα 15-16 εκατ ευρώ αν προστεθούν και οι νέες οφειλές φορέων του δημοσίου, που δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 2012 και μετά, όπως είπε στη Voria.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ καθ. Γιάννης Κρεστενίτης.

Η ΕΥΑΘ, στην παρούσα φάση, παράλληλα εστιάζει στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων του διϋλιστηρίου νερού, ύψους 36 εκατ. ευρώ, την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού business plan για την περίοδο μέχρι το 2020 και, την προκήρυξη διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 150 απολύτως απαραίτητων υπαλλήλων ώστε να μπορεί να παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές της.

Η εταιρεία ελέγχει υπηρεσιακά τα ετήσια εισοδήματα των πελατών που ζητούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ η ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ. Έτσι, στο τιμολόγιο της ΕΥΑΘ για τις οικονομικά αδύναμες ομάδες, μπορούν να ενταχθούν ζευγάρια με φορολογητέο εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κριτήριο για την ΕΥΔΑΠ είναι οι 3.600 ευρώ.

Όπως δε τόνισε ο κ. Κρεστενίτης, το εισόδημα των 8.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα προστατευόμενα παιδιά, ενώ για κατανάλωση μέχρι 30 κυβικά μέτρο το τετράμηνο, κατανάλωση που καλύπτει μία τριμελή οικογένεια, η απαλλαγή από το κόστος ύδρευσης είναι πλήρης. Η απαλλαγή γίνεται έκπτωση στο 50% για καταναλώσεις από 31-80 κ.μ. ενώ για ποσότητες άνω των 81 κ.μ. δεν υπάρχει έκπτωση.

"Θεωρούμε ότι η ένταξη σε αυτό το ευνοϊκό μέτρο είναι χαμηλή καθώς εφαρμόζεται σε λιγότερα από 10.000 υδρόμετρα σε ένα σύνολο 550.000 υδρομέτρων. Αρχίζουμε λοιπόν και θα εντείνουμε την ενημερωτική μας καμπάνια, διανέμοντας μαζί με τους λογαριασμούς και σχετικά φυλλάδια", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ό,τι ειδικότερα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετά το 2012, οπότε και είχαν εξοφληθεί οι οφειλές των ΟΤΑ από την κυβέρνηση, οι περισσότεροι Δήμοι είναι συνεπείς ή έχουν μπει σε ρύθμιση, όπως και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Αμελείς περισσότεροι είναι σχολικές επιτροπές και επαγγελματικά αθλητικά σωματεία, ενώ υπάρχουν και Δήμοι που ελέγχουν μέρος των δικτύων ύδρευσης, παίρνουν νερό από την ΕΥΑΘ αλλά δεν το χρεώνουν στους δημότες τους.

Μεγάλα έργα και επενδύσεις

Τα μεγάλα έργα που προωθεί η ΕΥΑΘ είναι τα εξής δύο: H επέκταση του διϋλιστηρίου νερού από τον Αλιάκμονα και το μεγάλο πακέτο που περιλαμβάνει την διαχείριση της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού λυμμάτων, την ξήρανση της ιλύος και την ενεργειακή αξιοποίηση της ιλύος.

Το έργο της ύδρευσης είναι προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ και αυτό της ΕΕΛΘ έχει προϋπολογιστεί στα 50+10 εκατ ευρώ, αναλόγως με τον χρόνο που το εκτελέσει ο μειοδότης.

Το έργο της ΕΕΛΘ τελικώς απεμπλέκεται μετά τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από τους τέσσερις υποψηφίους και την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων από το ΣτΕ. Μάλιστα σήμερα Τετάρτη ανοίγονται και οι οικονομικές προσφορές των υποψηφίων που σημειώνεται ότι είναι: ΑΚΤΩΡ ATE, κ/ξ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗς- OCIDE CONSTRUCCION- DEPURATION DE AGUAS DEL MEDITERRANEO, LYONNAISE DES EAUX FRANCE (σ.σ βλέπετε SUEZ) και ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ.

Σημειώνεται ότι ο μειοδότης θα κληθεί να εμφανίσει και την τεχνική λύση που προτείνει για το έργο για θέματα π.χ. όπως η εξοικονόμηση ενέργειας στη λειτουργία της εγκατάστασης της ΕΕΛΘ.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ επίσης πιέζει για την επαναδημοπράτηση του έργου του διϋλιστηρίου νερού, κάτι για το οποίο πρόσφατα δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς όπως εξηγεί ο κ. Κρεστενίτης, η ΕΥΑΘ σήμερα, μαζί με τις ποσότητες που αντλούνται από τις πηγές Αραβησσού και τις γεωτρήσεις στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, καλύπτει οριακά τις πολεοδομικού συγκροτήματος σε περιόδους αιχμής.

"Στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος υδροδοτούμε τις περιοχές μέχρι το αεροδρόμιο, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα του Δήμου Θερμαϊκού για τις δυτικές δημοτικές κοινότητες. Προς τα δυτικά θα πρέπει να εξυπηρετήσουμε όπως η Νικόπολη και η Φιλοθέη", και προσέθεσε:

"Πέραν της ζήτησης που υπάρχει, πρέπει να γίνει και μία σοβαρή συντήρηση του αγωγού της Αραβησσού, που κατασκευάστηκε περί το 1970 και από τον οποίο υδροδοτούνται περί τις 450.000 κάτοικοι, ενώ οι ανάγκες γίνονται πιεστικότερες επειδή τείνουν να μειώνονται οι ποσότητες που αποδίδουν οι γεωτρήσεις".

Σημειώνεται ότι το διϋλιστήριο νερού επεξεργάζεται περί τις 150.000 κ.μ. νερού την ημέρα, ποσότητα που θα διπλασιαστεί με την επέκταση. Η Αραβησσός δίνει 100.000 κ.μ. ημερησίως ενώ οι γεωτρήσεις που έδιναν περί τις 50.000 κ.μ. την ημέρα, σήμερα δεν δίνουν πάνω από 23.000 κ.μ.

Η επόμενη ημέρα για την ΕΥΑΘ

Η επόμενη ημέρα για την ΕΥΑΘ ΑΕ οπωσδήποτε και συνδέεται με την ένταξή της στο Υπερταμείο, μνημονιακή δέσμευση που ακόμη δεν είναι γνωστό τι εξελίξεις ακριβώς θα φέρει για την εταιρεία.

"Εμείς ως διοίκηση εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τους δύο στόχους που βάλαμε. Συγκεκριμένα, να εκπονήσουμε ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο έως το 2020, κλειδί για την υλοποίηση του οποίου είναι η επέκταση του διϋλιστηρίου σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών πόρων. Ο δεύτερος στόχος μας είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας με ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών. Σε αυτή την περίπτωση κλειδί είναι πρόσληψη προσωπικού και μάλιστα γρήγορα", τόνισε ο κ. Κρεστενίτης.

Σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί από το υπ. Εσωτερικών η πρόσληψη 150 υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και η εταιρεία, που έχει κάνει την ταξινόμηση των θέσεων και έχει στείλει το φάκελλο στο ΑΣΕΠ, περιμένει, μετά και συνεννοήσεις με το Συμβούλιο, να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Το προσωπικό της εταιρείας έχει μειωθεί σε μόλις 230 άτομα και οι ανάγκες της σε ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούν να καλυφθούν με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ούτε με τις εξωτερικές συνεργασίες αποκλειστικά.

Η ΕΥΑΘ Α.Ε. στο εξάμηνο 2016 είχε πωλήσεις 37,7 εκατ. ευρώ, ελαφρά μεγαλύτερες έναντι εκείνων του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου και κέρδη προ φόρων 10,8 εκατ. ευρώ (+13,3%).