Skip to main content

Φακελάκια 800 εκατ. ευρώ δίνουν οι Έλληνες

Στα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των δωροδοκιών που πληρώνουν οι Έλληνες για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, από τη Διεθνή Διαφάνεια. Το μέσο φακελάκι για δημόσιες υπηρεσίες υπολογίστηκε στ
Στα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των δωροδοκιών που πληρώνουν οι Έλληνες για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το euobserver.com, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα, Άρη Συγγρού.

Ο επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μισό του 2009 και υπολόγισε πως η διαφθορά βρίσκονταν ανάμεσα στα 717 και 857 εκατ. ευρώ, 40 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την έρευνα για το 2008.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι ο πιο επιρρεπής στη διαφθορά, με το 9,3% των νοικοκυριών να δηλώνουν πως τους ζητήθηκε να πληρώσουν για να επιταχύνουν μια διοικητική διαδικασία. Μάλιστα, το μέσο φακελάκι για δημόσιες υπηρεσίες υπολογίστηκε στα 1.355 ευρώ.

Παράλληλα, το 5,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας παραδέχτηκαν πως έδωσαν κατά μέσο όρο 1.671 ευρώ σε δωροδοκίες στον ιδιωτικό τομέα.

«Η διαφθορά είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεν είναι η μόνη, αλλά είναι πολύ σημαντική», δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Συγγρός.

Η διαφθορά δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να δούμε ή να αγγίξουμε. Είναι πραγματικά χρήματα, που φεύγουν από την πραγματική οικονομία. Όλοι μιλούν για ανάκαμψη, ανάπτυξη, και απασχόληση, αλλά χωρίς την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν θα γίνει τίποτα από αυτά. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ είναι σα θεατής σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή ΕΕ, που κατεβαίνει στο γήπεδο και είναι μέρος της λύσης», σημείωσε ο κ. Συγγρός.