Skip to main content

Φάμελλος: Στην καυτή ζώνη της κλιματικής αλλαγής η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τον στόχο για το 2030, τόνισε ο αναπ. υπουργός Περιβάλλοντος. Σύνδεση της ανάπτυξης με την περιβαλλοντική διάσταση των έργων

Δεν υπάρχει Plan B για τον πλανήτη και η Ελλάδα, που βρίσκεται στην «καυτή ζώνη» της κλιματικής αλλαγής, πρέπει, στη φάση που μετά την οικονομική κρίση σχεδιάζει το νέο της αναπτυξιακό μοντέλο, να προσαρμόσει το σχεδιασμό της στις μεταβολές που φέρνουν οι αλλαγές στο κλίμα.

Παράλληλα, πρέπει κράτος και φορείς του δημοσίου, να σχεδιάσουν έργα προστασίας προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα.

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπλ. Υπουργός Περιφάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με διοργάνωση του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Παρότι πολλοί ισχυρίζονται ότι αντί να μιλάμε για κλιματική αλλαγή, θα έπρεπε να μιλάμε για κλιματική κρίση, διαπιστώνουμε ότι παράλληλα υπάρχει και άρνηση της πραγματικότητας», κάτι που τονίστηκε και στην πρόσφατη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, πρόσθεσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη έχει κατανοήσει ότι πρέπει να αποτελέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, την εμπροσθοφυλακή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συμμαχία για το κλίμα θα πρέπει να επιστρέψουν οι ΗΠΑ, καθώς η ηγεσία των ΗΠΑ έχει ηθική, περιβαλλοντική και οικονομική υποχρέωση να συμβάλλει για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Είμασταν (στην Ελλάδα) οι τελευταίοι στην περιβαλλοντική πολιτική και οι πρώτοι στα πρόστιμα», είπε ο υπουργός. Τώρα η Ελλάδα, που πιάνει τους στόχους για το 2020, δεσμεύεται ότι θα επιτύχει και θα υπερκαλύψει το στόχο για το 2030, δηλαδή της παραγωγής του 50% της ενέργειας από ΑΠΕ.

Έχει γίνει το εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αυτή την χρονική περίοδο οι Περιφέρειες εκπονούν τα δικά τους σχέδια που θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τα ιδιαίτερα ζητήματα προσαρμογής του αγροτικού τομέα.

«Το Μάρτιο του 2018 η χώρα θα έχει Σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών ενώ θα υπάρξει νέος σχεδιασμός έργων πολιτικής προστασίας και έργων πολιτικού μηχανικού, όπως για παράδειγμα σε έργα υδραυλικά», είπε ο κ. Φάμελλος για να τονίσει καταλήγοντας:

«Δεν υπάρχει αντίθεση του περιβάλλοντος με την οικονομία και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι πιο ευπροσάρμοστοι στην κλιματική αλλαγή θα έχουν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην οικονομία. Μάλιστα, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, πρέπει να συνδεθούν με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν και με βάση αυτό να επιλέγονται ή όχι, να στηρίζονται και να επιδοτούνται».