Skip to main content

Φάμελλος: Το 17% της ΔΕΗ να αξιοποιηθεί εντασσόμενο στο Υπερταμείο

Η μετάβαση της ΔΕΗ σε ένα μικρότερο σχήμα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ομαλά, όχι στην πώληση του 17% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε ο υπουργός ΥΠΕΝ.

Το 17% της ΔΕΗ δεν πρέπει να πουληθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα να αξιοποιηθεί εντασσόμενο στο Υπερταμείο, υποστήριξε ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των στρατηγικών συνεργιών της ΔΕΗ για την υλοποίηση σύγχρονων παραγωγικών μονάδων και projects.

Ο υπουργός, μιλώντας από την ημερίδα για την «Αγορά Ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη», που διοργανώνει το Ενεργειακό Βήμα της Ν.Α. Ευρώπης, τόνισε ότι περιουσία της ΔΕΗ (σ.σ παραγωγικές μονάδες) δεν μπορεί άμεσα να πουληθεί. «Δεν θα χαριστεί η περιουσία της ΔΕΗ», είπε, γιατί αυτό θα ήταν σε βάρος των καταναλωτών, της κοινωνίας και της προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι το ζήτημα της πώλησης παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ είναι θέμα της διαπραγμάτευσης που γίνεται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και δεν προχώρησε σε περαιτέρω δηλώσεις, αλλά σε ότι αφορά στην απελευθέρωση της εμπορίας τόνισε ότι η ΔΕΗ και η χώρα θα πρέπει σταδιακά και μέχρι το 2020 να προσαρμοστεί στην απαίτηση για απελευθέρωση.

Η ουσία σε ό,τι αφορά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στα δίκτυα και τον ΑΔΜΗΕ, υπογράμισε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι είναι επιτυχία της κυβέρνησης το ότι παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο το 51% του Διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.



Για την αγορά ενέργειας ο κ. Φάμελλος είπε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε τομείς της αγοράς, είτε αφορούν τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτροδότησης των νησιών, είτε την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων.

Στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου σχεδιασμού ο υπουργός συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αναβάθμιση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Για την αναβάθμιση αυτή, τεράστιας σημασίας είναι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, του κάθετου αγωγού IGB αλλά και η δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου, LNG, στην Αλεξανδρούπολη.

Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

Η Ελλάδα, που βρέθηκε στον Ιανουάριο του 2017 ένα βήμα από το ενεργειακό blackout, πρέπει να προωθήσει την κατασκευή και τρίτης αποθήκης υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ενώ παράλληλα και σε αξιοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB, να υποστηρίξει την δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου, LNG, στην Αλεξανδρούπολη.

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ δρ. Σωτήρης Μανωλκίδης, προσθέτοντας ότι το μεγάλο όφελος από τους δύο παραπάνω αγωγούς έγκειται στο ότι θα είναι διπλής ροής, επιτρέποντας την προμήθεια αερίου όχι μόνο κατά την κατεύθυνση βορράς- νότος, αλλά και αντιστρόφως.



Το 2017 είναι έτος μετάβασης από ένα κλειστό κύκλωμα στην αγορά φυσικού αερίου, σε μία απελευθερωμένη αγορά από 1/1/2018. Ήδη έχουν πλήρως διαχωριστεί οι εταιρείες διανομής από τις εταιρείες προμήθειας και η ΡΑΕ, παρότι υποστελεχωμένη, καταβάλει προσπάθεια για να ολοκληρωθούν οι Κώδικες Διανομής και Προμήθειας Φ/Α.

Σύντομους  χαιρετισμούς απηύθυναν ο καθ. Αθ. Καΐσης, μέλος της Δ.Ε. του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που και φιλοξενεί την διοργάνωση, όπως και ο πρόεδρος του Ενεργειακού Βήματος Ν.Α. Ευρώπης κ. Θωμάς Μπακούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά έργα φυσικού αερίου, με τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB (σ.σ. διασυνδετήριος Ελλάδας - Βουλγαρίας) που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας μας.