Skip to main content

Φάμελλος: Ζήτημα ημέρας, εάν όχι ωρών, τα νέα πρόσωπα στην ΕΒΖ

Ο Σ. Φάμελλος συμμετείχε χθες σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι βουλευτές των περιοχών όπου λειτουργούν τα εργοστάσια.

Μπορεί το χθεσινό συμβούλιο για τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ να αναβλήθηκε, αλλά «είναι ζήτημα ημέρας αν όχι ωρών» το να τοποθετηθούν τα νέα πρόσωπα στο τιμόνι της ΕΒΖ, τόνισε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Φάμελλος συμμετείχε σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι βουλευτές των περιοχών όπου λειτουργούν τα εργοστάσια της βιομηχανίας.

Η σύσκεψη είχε ως θέμα τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της ΕΒΖ και τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας και όπως υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος «στη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε εκ νέου η βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στη χώρα μας, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ, την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές που ακολουθούσαν την οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε «μπορεί κάποιος να πει ότι δεν προχωρήσαμε όσο γρήγορα και εμείς επιθυμούμε με το θέμα της ΕΒΖ, αλλά κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι την κλείνουμε τη βιομηχανία».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι «οι τευτλοπαραγωγοί θα εξοφληθούν τα οφειλόμενα της βιομηχανίας προς αυτούς για την περσινή καμπάνια» και διευκρίνισε ότι «στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και να συνεχιστεί η σπορά τεύτλων στη χώρα μας».

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο σχέδιο που ενέκρινε η πιστώτρια τράπεζα και με βάση το οποίο περιορίζεται ο δανεισμός στο 1/3, δηλαδή στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πώληση των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία επισήμανε «είναι μέρος του σχεδίου βιωσιμότητας και ανάπτυξης της βιομηχανίας που παρουσίασε και ενέκρινε η πιστώτρια τράπεζα».

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, επισήμανε ότι θα φθάσει σήμερα στα εργοστάσια της ΕΒΖ η σύμβαση για το 2016, «η υπογραφή της οποίας θα διασφαλίσει και τη σπορά των 53.000 στρέμματα που έχουν ήδη πετύχει», υπογράμμισε.

Περισσότερα κατά 150.000 τα στρέμματα που σπάρθηκαν φέτος στη Σερβία


Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που υπογράφεται από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, Πέτρο Γεμιντζή, ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκε η σπορά ζαχαρότευτλων στην Σερβία, σε συνολική έκταση 556.000 στρεμμάτων από 405.000 στρέμματα πέρυσι.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η αύξηση της καλλιέργειας κατά 150.000 στρέμματα οφείλεται τόσο στις υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς (38 ευρώ, έναντι 35 ευρώ πέρυσι κατά μέσο όρο ανά τόνο τεύτλων για ζαχαρικό τίτλο 16%), όσο και στην υποχώρηση των τιμών των άλλων προϊόντων κυρίως του καλαμποκιού, των σιτηρών και της σόγιας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με βάση τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις η παραγωγή ζάχαρης στην Σερβία αναμένεται να προσεγγίσει τους 450.000 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων πάνω από 200.000 τόνοι προορίζονται για εξαγωγές.

Τονίζεται δε ότι οι δύο θυγατρικές της ΕΒΖ στην Σερβία εξασφάλισαν ήδη 170.000 στρέμματα, έναντι 100.000 χιλιάδων πέρυσι και προετοιμάζουν τα δύο ζαχαρουργεία για παραγωγή κοντά στους 140.000 τόνους ζάχαρη.

Επισημαίνεται δε ότι «με τα 45.000 στρέμματα στην Ελλάδα (που τελικά έφθασαν τα 53.000 στρ. όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί) η ΕΒΖ θα ξεπεράσει φέτος τους 170.000 χιλιάδες τόνους ζάχαρη, από 97.000 τόνους πέρυσι, μέγεθος που την κατατάσσει δεύτερη σε ολόκληρα τα Βαλκάνια».

Στο σκηνικό που περιγράφηκε πιο πάνω, ο κ. Γεμιντζής τονίζει ότι, «σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές πώλησης της ζάχαρης τα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου για την φετινή καμπάνια αναμένεται να περάσουν σε κερδοφορία παρά την χαμηλή παραγωγή στην Ελλάδα».

Αναφορικά δε με το τι μέλλει γενέσθαι για τα επόμενα 2 χρόνια, και στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των ποσοστώσεων στην ΕΕ, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου προβλέπει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής (με ταχύτερους ρυθμούς στην Ελλάδα), προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες». Σημειώνεται ότι ή συνολική κατανάλωση ζάχαρης στα Βαλκάνια ανέρχεται περίπου στους 1.300.000 τόνους.»