Skip to main content

Φαρμακευτικά φυτά από την περιοχή του Κισσάβου

Υπογράφηκε στη Νομαρχία Λάρισας η σύμβαση, για τη δημιουργία τροφίμων εμπλουτισμένων με εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών .

Υπογράφηκε χθες στη Νομαρχία Λάρισας η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία καινοτόμων τροφίμων εμπλουτισμένων με εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών από την περιοχή του Κισσάβου.

 

Η σύμβαση που υπεγράφη από το Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρό με συμβαλλόμενους το ΤΕΙ Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αφορά στη δημιουργία νέων προϊόντων, λειτουργικών τροφίμων που προτείνονται προς εμπλουτισμό και αξιολόγηση, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα κρέατος, αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.


Η προθεσμία περάτωσης του αντικειμένου της σύμβασης είναι 24 μήνες και το ποσό ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

 

Ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε ότι με τη συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα αναδειχθεί ο ρόλος τους για την αναπτυξιακή πορεία του νομού, ενώ θα αξιοποιηθούν τα βοτανικά φυτά του Κισσάβου ως προϊόντα με βιολογική δράση για την παραγωγή νέων με αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

 

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Β. Μποντόζογλου τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων του νομού και συνεχάρη τη Ν.Α για την πρωτοβουλία της να ενισχύσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νομού.

 

Για αξιοποίηση του δυναμικού στις τεχνολογικές υποδομές έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Θ.Τσιρίκογλου. Ως ΤΕΙ Λάρισας πρόσθεσε έχουμε μία μεγάλη πρόκληση και ευχόμαστε τα τέτοιου είδους συνεργασίες να συνεχιστούν.

 

Στις βιολογικές ιδιότητες των φυτών του Κισσάβου αναφέρθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κ. Δημ.Κουρέτας καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ο καθηγητής του τμήματος Δασοπονίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Στ.Βέργος τόνισε ότι για το ΤΕΙ Λάρισας αποτελεί πρόκληση η αξιοποίηση των φυτών του Κισσάβου που όσοι έχουν ασχοληθεί πρόσθεσε με αυτό το αντικείμενο γνωρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.


Πηγή ΑΠΕ