Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
x

FASTBIO: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ελληνική ερευνητική ομάδα αναζητά εθελοντές στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακή έρευνα για τους μοριακούς μηχανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η διατροφή έχει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι νομίζαμε στη διαμόρφωση της υγείας μας. Επηρεάζει σημαντικά το ρίσκο που διατρέχουμε να εμφανίσουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή ο καρκίνος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι καθοριστικό ρόλο για την πορεία της υγείας μας έχει και η χλωρίδα του εντέρου, η οποία διαμορφώνεται και από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Η σύστασή της έχει συσχετιστεί με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, αλλά και με το ρίσκο για διαβήτη, παχυσαρκία και κατάθλιψη. Ανεξάρτητα από την άμεση επίδραση της διατροφής στην υγεία μας, το τι τρώμε συνδέεται άμεσα και με το πόσο ζούμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Μπλε Ζώνες, πέντε περιοχές στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία, όπου οι κάτοικοι ζουν αισθητά περισσότερα χρόνια από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στις περιοχές αυτές η μακροζωία οφείλεται, μεταξύ των άλλων, σε διατροφικούς παράγοντες.

Παρ’ όλο που είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία μας, ο τρόπος με τον οποίον συμβαίνει αυτό δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και οι μοριακοί μηχανισμοί που συνδέουν τη διατροφή με την υγεία παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Στόχος της μελέτης FastBio είναι να συνεισφέρει στην κατανόηση αυτών των μοριακών μηχανισμών και να συμβάλλει στην εύρεση τρόπων με τους οποίους, στο κοντινό μέλλον, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη διατροφή ως θεραπευτικό μέσο.

Η ερευνητική πρόταση FastBio, με επικεφαλής την Δρ Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», ξεχώρισε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κερδίζοντας χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council).

Η ονομασία FastBio προκύπτει από τις λέξεις Fasting (νηστεία) και Biology (βιολογία).

Για να περιγραφούν οι μοριακοί μηχανισμοί που ρυθμίζονται από τη διατροφή η ερευνητική ομάδα θα εξετάσει δύο πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες ακολουθούν διαφορετικές δίαιτες. Συγκεκριμένα, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε: Α) άτομα που ακολουθούν τη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας επί τουλάχιστον 10 συναπτά έτη (αποχή από κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα για περίπου 180-200 ημέρες τον χρόνο δηλαδή στις εξής νηστείες: Σαρακοστή, Αποστόλων, Δεκαπενταύγουστου, Χριστουγέννων, Τετάρτες, Παρασκευές) και Β) άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα του γενικού πληθυσμού, δηλαδή δεν έχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (π.χ. νηστεία, χορτοφαγία, αποφυγή γλουτένης κ.α.). Στη μελέτη μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες και άνδρες με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα, ηλικίας 18-75 ετών.

Στα άτομα που θα συμμετάσχουν προσφέρονται δύο δωρεάν, εκτενείς αιματολογικοί έλεγχοι (εξετάσεις αίματος), καθώς και έλεγχοι της εντερικής χλωρίδας (εξετάσεις κοπράνων), συνολικής αξίας άνω των 200 Ευρώ. Θα υπάρχει και δυνατότητα δωρεάν συνεδρίας με διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής έως τις 6 Οκτωβρίου 2017 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας):

•    Τηλεφωνικώς: 210 9656310 (εσωτερικό 143, ΕΚΕΒΕ Αλ. Φλέμιγκ)
•    Μέσω email: fastbio@fleming.gr  
•    Από την ιστοσελίδα: www.fastbio.gr

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ