Skip to main content

Φεστιβάλ: Λιγότερη μουσική, περισσότερη ψυχαγωγία

Όλο και συχνότερα τα σύγχρονα μουσικά φεστιβάλ δίνουν βάρος όχι μόνο στη μουσική, αλλά στην ευρύτερη διασκέδαση του κοινού

Γιγαντιαίες ρόδες λούνα παρκ, φοίνικες και πολλές άλλες πρωτότυπες ιδέες καθιστούν το φεστιβάλ μουσικής Κοατσέλα στην Καλιφόρνια όχι μόνο μια από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις του είδους, αλλά και πρότυπο αντίστοιχων φεστιβάλ διεθνώς. Το ιδιαίτερο στοιχείο του αμερικανικού φεστιβάλ κοντά στο θρυλικό Παλμ Σπρινγκς είναι ότι συχνά συναντάς περισσότερους σταρ ανάμεσα στους θεατές από ότι στη σκηνή. Είναι εμφανές ότι η σύγχρονη τάση των μουσικών φεστιβάλ είναι ότι όσα συμβαίνουν εκτός σκηνής αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη σημασία από το μουσικό γίγνεσθαι.

Η κουλτούρα των αμερικανικών φεστιβάλ διαφέρει πολύ από τη γερμανική, λέει ο Στέφαν Τάνσαϊτ επικεφαλής της FKP Scorpio που διοργανώνει κάθε χρόνο περισσότερα από 25 φεστιβάλ σε επτά χώρες, ανάμεσα στα οποία το «Hurricane» στην Κάτω Σαξωνία και το «Southside» στη Βάδη-Βιρτεμβέργη με συνολικά 120.000 επισκέπτες.

"Χωρίς μεγάλα ονόματα ένα φεστιβάλ είναι καταδικασμένο"

Παρά το γεγονός ότι η κουλτούρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρουσιάζει διαφορές, εν τούτοις είναι σαφής η τάση μετεξέλιξης των διοργανώσεων αυτών από ένα αμιγώς μουσικό σε ένα ψυχαγωγικό φεστιβάλ με την ευρύτερη έννοια. Ο Στέφαν Τάνσαϊτ είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι η καρδιά των διοργανώσεων αυτών παραμένει η μουσική, η οποία ωστόσο συμπληρώνεται από δυνατότητα κάμπινγκ, εστίασης ακόμα και διαφόρων workshops. Για παράδειγμα στο φεστιβάλ «A Summe´s Tale» κοντά στο Λίνεμπουγκ εκτός από συναυλίες μουσικής οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια, από την εκμάθηση της τοπικής διαλέκτου μέχρι την παραδοσιακή ιαπωνική τελετουργία του τσαγιού.

Ένα ακόμα παράδειγμα ενός επιτυχημένου φεστιβάλ στη Γερμανία που ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο ενός μουσικού φεστιβάλ είναι το Parookaville στην πόλη Βέζελ κοντά στα σύνορα Γερμανίας-Ολλανδίας. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από 80.000 επισκέπτες. Διεξάγεται σε ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο για λίγες μέρες μετατρέπεται σε χωριό με πισίνα, ταχυδρομείο, ναό για όσους επιθυμούν να παντρευτούν συμβολικά και φυσικά λούνα παρκ. Ο Μπερντ Ντικς, ο οποίος ανήκει στους ιδρυτές του φεστιβάλ και δηλώνει ότι στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η γενικότερη ψυχαγωγία και όχι απλά η μουσική εμπειρία.

Εννοείται ότι οι διοργανωτές προσφέρουν στους επισκέπτες μεγάλα ονόματα της ποπ και της ροκ μουσικής, αλλά και διάσημoυς dj. Σύμφωνα με τον Μπερντ Ντικς η μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν για λίγες μέρες σε έναν «παράλληλο κόσμο». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου διοργανωτών φεστιβάλ Γενς Μίχοου τονίζει ότι τόσο η ηλικία, όσο και οι απαιτήσεις του κοινού για περισσότερη άνεση αλλάζουν σιγά-σιγά. Λέει ωστόσο ότι και σήμερα ισχύει ο απαράβατος κανόνας «χωρίς καλά, ενδιαφέροντα και μεγάλα ονόματα ένα φεστιβάλ είναι καταδικασμένο σε αποτυχία».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle