Skip to main content

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών:Ζητά στήριξη από Κονιόρδου-Με Νέγκα η αυλαία

Την επιχορήγηση σε μόνιμη βάση από το υπουργείο Πολιτισμού ζητά η Μονή Λαζαριστών. Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το καλοκαίρι του 2018.

Τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού σε μόνιμη βάση ζητούν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της Μονής και να παραμείνει ζωντανό αυτό το αξιόλογο κύτταρο Πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, που από την Παρασκευή 8 Ιουνίου θα γεμίσει πάλι με ήχους και χρώματα με τη Γιώτα Νέγκα να δίνει το σήμα της έναρξης, εκπέμπουν σήμα SOS για την επιβίωση του θεσμού.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης στη διάρκεια συνάντησης με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ζητήθηκε η ενεργοποίηση του υπουργείου για την επιχορήγηση της Μονής Λαζαριστών μέσω της υπογραφής μιας προγραμματικής σύμβασης. Σύμφωνα με τον κ.Δεμουρτζίδη, η υπουργός ήταν θετική για την παροχή στήριξης.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστική Εταιρεία της Μονής Λαζαριστών οφείλεται κυρίως στην αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Κρατική Ορχήστρα, που συμμετέχουν μαζί με τον δήμο Παύλου Μελά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ.Δεμουρτζίδη, το καταστατικό της Μονής από την ίδρυση της δεν προβλέπει κάποια χρηματοδότηση από το κράτος.

«Διαχειριζόμαστε τη φτώχεια. ΕΣΠΑ δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια, πέρσι τα καταφέραμε με χορηγίες και μαγικά. Παρά τις δυσκολίες, όμως, και εφέτος πετύχαμε να έχουμε ένα αξιόλογο πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Στις δυσκολίες και την αγωνία για την αναζήτηση πόρων αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος  και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Άκης Σακισλόγλου, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λάζαρος Κωνσταντινίδης τόνισε ότι το Φεστιβάλ δεν έχει αφήσει ποτέ χρέη και δεν θα το κάνει ούτε και φέτος.

«Φέτος δεν θα γίνει η Μικρή Σκηνή, που έφερνε ονόματα… δύσκολα, συναυλίες που δεν θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη γιατί σε κανέναν δεν συμφέρει να τις κάνει. Εκεί ερχόμασταν εμείς να κάνουμε κάποια πράγματα που δεν θα γίνονταν, πόσο μάλλον στη δυτική  Θεσσαλονίκη. Και δεν θα γίνει η Μικρή Σκηνή γιατί είναι πολιτισμός το να μη χρωστάς και να μη σε κυνηγάνε», είπε ο Άκης Σακισλόγλου,

«Δεν έχουμε δημιουργήσει χρέη, δεν έχουμε αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις, ειδικά αμοιβές και καλλιτέχνες, αλλά και συνεργάτες, παρότι τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε πολύ», υπογράμμισε ο κ.Κωνσταντανίδης. «Αυτό που μας στενοχωρεί», είπε ο ίδιος, «είναι  το κάτι ακόμα που λείπει από αυτό που σας παρουσιάζουμε. Ήταν όλα αυτά που σκεφτόμασταν να συμπληρώσουμε στο πρόγραμμα για να δώσουμε μια καλλιτεχνική ταυτότητα ή μια προσδοκία για κάποιους νέους καλλιτέχνες που θέλουν να εμφανιστούν. Δεχτήκαμε πάνω από εκατό προτάσεις και αισθανόμαστε πολύ δυστυχείς που πρέπει να τις απορρίψουμε χωρίς σκέψη,  γιατί δεν έχουμε καθόλου χρηματοδότηση. Τα φεστιβάλ έχουν ένα ρόλο, είναι για να παρουσιάζονται πράγματα που δεν βρίσκουν εύκολα το δρόμο της παρουσίασης τους».

Το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών ξεκινάει την Παρασκευή 8 Ιουνίου με τη συναυλία της Γιώτας Νέγκα, ενώ θα ακολουθήσουν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες: Μαρίζα Ρίζου, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Αγγελάκας και Παύλος Παυλίδης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ImamBaildi, Μελίνα Κανά, Στέφανος Κορκολής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μυστακίδης κ.ά.

Παράλληλα με την Χορωδία Aquapella η Μονή θα γεμίσει με ήχους της worldmusic, ενώ η χορευτική παράσταση BuenosTangos θα ξεδιπλώσει όλη τη μαγεία του λατινοαμερικάνικου χορού.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.

Το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 29 Αυγούστου με τη συναυλία των Χάρη Βαρθακούρη, Στέλιου Διονυσίου και Γρηγόρη Μπιθικώτση «Τα τραγούδια του πατέρα μου».