Skip to main content

FHL Κυριακίδης: Καλύτερα δεν γίνεται!

Μία από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις πέρυσι στην Ελλάδα αφορά στη σύμπραξη της πάμπλουτης οικογένειας Μπιν Λάντεν με την FHL Κυριακίδης ΑΒΕΕ στο χώρο του μαρμάρου. Οι Σαουδάραβες μπήκαν με 70% σε λα

Έκλεισε ήδη ένα εξάμηνο η σύμπραξη μιας μεγάλης ελληνικής εταιρίας στο χώρο του μαρμάρου, της FHL Κυριακίδης ΑΒΕΕ με τη μεγάλη σαουδαραβική οικογένεια Μπιν Λάντεν με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.

Η εισηγμένη στο ΧΑΑ FHL Κυριακίδης ΑΒΕΕ αξιοποίησε τις πολύχρονες συνεργασίες της στον αραβικό κόσμο, «χτίζοντας» προ επτά μηνών περίπου μία από τις- ελάχιστες πέρυσι- ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, με την εξαγορά κατά 70% ενός μεγάλου λατομείου της στη Θάσο κι ενός από τα εργοστάσιά της στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας από την κραταιά οικογένεια Μπιν Λάντεν.

Η οικογένεια Μπιν Λάντεν – με στενότατους δεσμούς με τους μονάρχες της Σαουδικής Αραβίας- αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη και αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες τεραστίων διαστάσεων οικονομικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη κ.α. Μία από τις δραστηριότητές της αφορά στον εξωραϊσμό του ιερού -για τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου- χώρου της Μέκκας, οπότε χρειάζεται άφθονες ποσότητες λευκού μαρμάρου. Καθώς, λοιπόν, συνεργαζόταν ήδη επί χρόνια για προμήθειες του περίφημου λευκού μαρμάρου Θάσου με την FHL Κυριακίδης ΑΒΕΕ, προέκυψε και ο…  γάμος μεταξύ της δραμινής εταιρίας και των Σαουδαράβων.

Απότοκος της σύμπραξης αυτής είναι η επένδυση 6,3 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση της εταιρίας MGI-FHL, στην οποία η οικογένεια Μπιν Λάντεν συμμετέχει με 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην εταιρία FHL Κυριακίδης ΑΒΕΕ που ασκεί συνδιοίκηση με τους ξένους επενδυτές. Η «προίκα» της νέας εταιρίας είναι ένα μεγάλο λατομείο στη Θάσο κι ένα από τα εργοστάσια της ελληνικής επιχείρησης στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας.

«Είναι μόνο η αρχή»
 


Απόλυτα ικανοποιημένος από την έως τώρα συνεργασία του με τους Σαουδάραβες εμφανίζεται ο επικεφαλής της δραμινής εταιρίας Ηλίας Κυριακίδης:

«Καλύτερα δεν γίνεται!  Η σύμπραξή μας στην καινούργια εταιρία είναι εξαιρετική και, πιστεύω, πως αυτό είναι μόνο η αρχή.  Ξεκινήσαμε αυτή τη στενή συνεργασία με πολλές προοπτικές. Δουλεύουμε πολλά χρόνια με τον αραβικό κόσμο, και ειδικότερα με την οικογένεια Μπιν Λάντεν, και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αποτελέσαμε την αιτία να γίνει μία από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας –τουλάχιστον πέρυσι. Μπροστά μας έχουμε ένα γιγάντιο έργο, τον εξωραϊσμό του ιερού χώρου της Μέκκας, που θ’ απορροφήσει τεράστιες ποσότητες μαρμάρου τα επόμενα χρόνια.  Αλλά η MGI – FHL σίγουρα έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, που θα φανούν προσεχώς», είπε στη Voria.gr ο Ηλίας Κυριακίδης.

Ο 60χρονος Ηλίας Κυριακίδης ξεκίνησε την επιχείρηση εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρων - γρανιτών το 1992, στη Δράμα, για να εξελιχθεί σύντομα σ’ έναν από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του χώρου στην Ελλάδα. Η FHL Κυριακίδης ΑΒΕΕ είναι μία καθετοποιημένη και σχεδόν πλήρως εξαγωγική επιχείρηση, αφού μόλις το 10% της παραγωγής της απευθύνεται στην ελληνική αγορά. Η υπόλοιπη παραγωγή της διοχετεύεται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Το σύνολο του εργατικού δυναμικού της εταιρίας ανέρχεται σε 220 άτομα.

Στα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης –που καταβάλλει επίμονες προσπάθειες για φιλική προς το περιβάλλον εξορυκτική και επεξεργαστική δραστηριότητα- είναι η δημιουργία μονάδας φωτοβολταϊκών, προκειμένου να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της με «πράσινη ενέργεια».

Business Story
Off