Skip to main content

Φύλακες και καθαρίστριες με 18μηνες συμβάσεις στο δημόσιο

Για τις προσλήψεις δεν απαιτείται εγκριτική απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006, αλλά προκήρυξη από τον οικείο φορέα

Τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως 18 μηνών, για την κάλυψη των αναγκών σε καθαριότητα και φύλαξη, δίνει σε υπουργεία, εποπτευόμενους φορείς και ανεξάρτητες αρχές, τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τον HELLAS SAT.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για τις προσλήψεις δεν απαιτείται εγκριτική απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006, αλλά προκήρυξη από τον οικείο φορέα που εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ.

Επίσης, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως προάσπιση της δημόσιας υγείας, της υγιεινής και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι ανωτέρω φορείς μπορούν να απασχολούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του οικείου υπουργού ή του οργάνου διοίκησης, το προσωπικό που υπηρετούσε στους τομείς της καθαριότητας και φύλαξης κατά την 30-6-2017 έως την έκδοση των οικείων προσωρινών πινάκων κατάταξης, και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν τις 15 Μαΐου 2018, σε περίπτωση που εκδώσουν προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Ορίζεται επίσης, ότι οι προαναφερόμενοι φορείς, οι οποίοι για εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος απασχόλησαν από την 30-6-2017 και μέχρι την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, προκειμένου να καλύψουν επείγουσες ανάγκες, καταβάλλουν στους απασχοληθέντες, αποζημίωση ανά ώρα απασχόλησης, με βάση το ωρομίσθιο που προκύπτει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 για την αμοιβή του προσωπικού που απασχολείται στον δημόσιο τομέα με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρουν ότι με αυτήν την τροπολογία επιλύθηκε το ζήτημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, που υπηρετούσε βάσει συμβάσεων που είχαν παραταθεί, σε υπουργεία, εποπτευόμενους φορείς και ανεξάρτητες αρχές.

Προσθέτουν παράλληλα, ότι με τη νομοθετική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους φορείς που εκδίδουν μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018, προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού, να μπορούν να απασχολούν το προσωπικό που υπηρετούσε στους τομείς της καθαριότητας και φύλαξης κατά την 30.6.2017, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως δεκαοκτώ μηνών (αντί οκτώ), απαλλάσσοντας τους φορείς και το ΑΣΕΠ από ένα επαναλαμβανόμενο γραφειοκρατικό και δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι την έκδοση των προσωρινών πινάκων και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι τις 15.5.2018, προβλέπεται ως έκτακτο μέτρο η απασχόληση του προσωπικού που υπηρετούσε στους ανωτέρω φορείς στις 30.6.2017, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία της υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, αλλά και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.