Skip to main content

Φίλης: Ώριμο το αίτημα για χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους

Για τη μισθοδοσία των κληρικών ο υπουργός επισημαίνει πως «χρειάζεται σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων»

«Το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους έχει ωριμάσει», εκτιμά ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως σημειώνει ο κ. Φίλης, «παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα "θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας"».

Για το μάθημα των Θρησκευτικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει την «απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία».

Εκφράζει πάντως την ελπίδα ότι «η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσει τη δυνατότητα από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών».

Για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσίας των κληρικών ο κ. Φίλης επισημαίνει πως «χρειάζεται σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων». Όπως αναφέρει, «είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».

«Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της Τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει;» διερωτάται τέλος ο πρώην υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές».