Skip to main content

Φίλης: Ο ΠΑΟΚ δεν αποδοκίμασε τον οπαδικό στρατό από χρυσαυγίτες

Χαρακτήρισε τους οπαδούς του Δικεφάλου «ακροδεξιούς και φασίστες» - «Κάποιοι με δυνάμεις εκτός Ελλάδας θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση»

Βολές κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με έμμεσες αιχμές κατά του Ιβάν Σαββίδη, δίχως, όμως, να τον κατονομάζει, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφορικά με τις διαρροές του Μαξίμου περί αποστασίας και τα επεισόδια έξω από τη ΔΕΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Αναφερόμενος στα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, «από επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος», ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν κάνω αστυνομικά σενάρια, αλλά υπάρχουν γεγονότα. Αν με ρωτήσουν αν υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης, σας λέω ανενδοίαστα “ναι”. Υπάρχουν μετακινήσει στο χώρο αυτό που σχετίζονται με συμφέροντα και δυνάμεις εκτός Ελλάδας».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «θέλουν κάποιοι να ρίξουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση, αλλά δεν θα τους περάσει».

Σχετικά με την «επίθεση ακροδεξιών» σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών, έξω από τη ΔΕΘ, ο ίδιος είπε πως «ο οπαδικός στρατός από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και φασίστες που επιτέθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δεν αποδοκιμάστηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «αυτοί βεβαίως δεν εκπροσωπούν όλους του φιλάθλους του ΠΑΟΚ».

Όχι στους 180 για τη συμφωνία των Πρεσπών

Παράλληλα, ο Ν. Φίλης είπε ηχηρό «όχι» σε έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών με 180 ψήφους υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στην κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και αν οι βουλευτές αφεθούν να ψηφίσουν ελεύθερα (χωρίς κομματική γραμμή) τότε η πλειοψηφία θα είναι μεγάλη. Όπως υποστήριξε : «Δε θα δεχτούμε όρο τους 180 ψήφους. Το πως θα ψηφιστεί προβλέπεται από το Σύνταγμα και αυτό δε μιλά για αυξημένη πλειοψηφία. Μιλά για 151.» Αλίμονο αν αλλάζαμε συνταγματική πρόνοια ανάλογα με τις περιστάσεις. Υπάρχει όμως επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση. Αν αφεθούν οι βουλευτές κατά συνείδηση θα φτάσει πολύ περισσότερο από 180. Η θεσμική προϋπόθεση είναι 151. Το πόσο θα μεγαλώσει εξαρτάται από τις περιστάσεις».

Τι είπε για Δανέλλη

Ο πρώην υπουργός που διατηρεί καλή σχέση με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλη ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αφορμή της συμφωνία του βουλευτή με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. «Είναι σοβαρός, στηρίζει την επιδίωξη λύσης στο Μακεδονικό, αλλά συντασσόμενος με το κόμμα του προχτές μόλις υπερψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα να ρίχνει κανείς την κυβέρνηση μέσα από άγνωστες διαδρομές και άλλο διάφανα και δημόσια να τη στηρίζει για ένα ζήτημα.