Skip to main content

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα Φίλη με Τσακαλώτο και αιχμές για Σαββίδη-Καλογρίτσα

Ο πρώην υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στρατηγική υπεραπόδοσης του πλεονάσματος με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά σε έντονο ύφος.

Κριτική στην κυβέρνηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία ερμήνευσε ως «παραμονή στο μνημόνιο», αλλά και στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα άσκησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίλης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στρατηγική υπεραπόδοσης του πλεονάσματος με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά σε έντονο ύφος.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Παιδείας χρέωσε λάθος χειρισμούς για τις υποθέσεις Σαββίδη και Καλογρίτσα. Επίσης, ζήτησε διευκρινίσεις για το πως θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα απευθύνοντας  ερώτηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι ξένοι δεν θέλουν να μας ρίξουν, αλλά να μας απαξιώσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Γενικότερα, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας, χωρίς, ωστόσο, να εκφράζεται διάθεση καταψήφισης των μέτρων από κάποιον βουλευτή.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου φέρεται να προέβλεψε οτι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, άρα δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα, ενώ τόνισε πως «πρέπει το κόμμα να στραφεί στην κοινωνία». Ο Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε πως πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η συμφωνία θα κριθεί τα δυο επόμενα χρόνια», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι υπάρχουν προοπτικές για το χρέος. «Λύση ή στις 22 Μαΐου ή τον Ιούνιο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία έκανε λόγο για ισορροπημένη συμφωνία με τους δανειστές (δείτε αναλυτικότερα εδώ).