Skip to main content

ΦΚΘ: Οι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου

Στόχος του βραβείου είναι να προωθηθεί η δημόσια συζήτηση γύρω από την Ευρώπη και να υποστηριχθούν οι παραγωγές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Οι τρεις ταινίες που θα διαγωνιστούν για το βραβείο  LUX του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου παρουσιαστήκαν σήμερα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, του επικεφαλής του προγράμματος ΦΚΘ, Γεώργιου Κρασσακόπουλου και του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις ταινίες «Toni Erdmann» (Μάρεν Άντε), «Εγώ, ο Κολοκυθάκης» (Κλωντ Μπαράς,) και «Με τα μάτια ανοιχτά» (Λεϊλά Μπουζίντ), οι οποίες επιλέχθηκαν από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάμεσα σε 10 ταινίες που ξεχώρισε η κριτική επιτροπή του θεσμού.

Στόχος του βραβείου LUX, όπως τόνισε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, είναι μέσω του κινηματογράφου να προωθηθεί η δημόσια συζήτηση γύρω από την Ευρώπη αλλά και η κυκλοφορία και διανομή παραγωγών ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

 «Οι ταινίες του Φεστιβάλ στηρίζονται στη ευρωπαϊκή κινηματογραφική παράδοση και έχουν άλλη αισθητική και κοινωνικό προβληματισμό. Αυτές θέλουμε να προωθήσουμε» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Στέλιος Κούλογλου, συμπληρώνοντας πως η Ευρώπη έχει ανάγκη να ξανάβει την ταυτότητα της και τις αξίες της καθώς, όπως φάνηκε και με το προσφυγικό, οι αρχές της αλληλεγγύης έχουν υποχωρήσει.

«Ο κινηματογράφος είναι το κατάλληλο μέσο για να προωθηθούν πολιτικές αλληλοκατανόησης και γνώσης του πολιτισμού του ενός για τον άλλον» υπογράμμισε ο κ. Κούλογλου μιλώντας στη Voria.gr. 

«Περισσότερο γνωρίζουμε τον Σιλβέστερ Σταλόνε, παρά τον κινηματογράφο της Γερμανίας, της Σουηδίας, ή της Σερβίας και της Εσθονίας. Το ίδιο και οι άλλοι. Ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουμε περισσότερα. Γιατί αν γνωρίζεις τον άλλον, γίνεσαι φίλος, αν δεν τον γνωρίζεις είτε παραμένεις εχθρός ή σου φαίνεται ξένος» συμπλήρωσε.

Οι φετινές πρωτοτυπίες

Φέτος, για πρώτη φορά διαγωνίζεται μια ταινία κινουμένων σχεδίων, το φιλμ «Εγώ, ο Κολοκυθάκης», ενώ ακόμα στη λίστα των τριών συγκαταλέγεται και το φιλμ «Με τα μάτια ανοιχτά» το οποίο διαδραματίζεται στην Τυνησία και αποτελεί μια σύμπραξη μεταξύ ευρωπαϊκού και αραβικού κινηματογράφου.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη ταινία, ο επικεφαλής του προγράμματος του Φεστιβάλ, κ. Κρασακόπουλος είπε ότι με αφορμή την επιλογή των ταινιών που θα διαγωνιστούν έρχεται πάντα στο τραπέζι η ερώτηση του «τι είναι στα αλήθεια μια  ευρωπαϊκή ταινία». «Και η συζήτηση ανοίγει πάντα στο τι είναι η Ευρώπη. Και νομίζω ότι μέσα από το σινεμά μπορούμε όλοι να την ορίσουμε καλύτερα γιατί πολλές φορές το συναίσθημα είναι καλύτερο από τους νόμους και τα σύνορα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στις 10 ταινίες που επιλέχθηκαν αρχικά ήταν και η ελληνική παραγωγή Suntan, του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. 

Η βράβευση της νικήτριας ταινίας θα γίνει σε μια πανηγυρική συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Το Φεστιβάλ συνεργάζεται για 5η συνεχόμενη χρονιά με τον θεσμό των βραβείων LUX, ο οποίος ιδρύθηκε το 2007 και από τότε βοηθά μέσω της υποστήριξης του υποτιτλισμού και της διανομής, τις ευρωπαϊκές ταινίες να φτάσουν σ’ ένα ευρύτερο κοινό.

Ταινίες και ώρες προβολών

Toni Erdmann, της Μάρεν Άντε

Όταν η Ίνες, στέλεχος μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας με έδρα το Βουκουρέστι, δέχεται απροειδοποίητα επίσκεψη από τον πατέρα της, δεν μπορεί να κρύψει την αγανάκτησή της. Η ζωή της είναι τέλεια οργανωμένη, σε απόλυτη τάξη, όταν ο πατέρας της όμως της θέτει το ερώτημα «Είσαι ευτυχισμένη;» η αδυναμία της να απαντήσει σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης ανατροπής. Ο πατέρας, για τον οποίο η Ίνες συχνά ντρέπεται, είναι αποφασισμένος να κάνει την κόρη του να ξαναβρεί νόημα στη ζωή της, κι ο τρόπος του για να το πετύχει αυτό είναι να υποδυθεί έναν χαρακτήρα: τον φαρσέρ Τόνι Έρντμαν.

Προβολή:

TZON KAΣΣABETHΣ: Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016 - 12:00

Εγώ, ο Κολοκυθάκης , του Κλωντ Μπαράς

«Κολοκυθάκης» είναι πολύ ενδιαφέρον παρατσούκλι για ένα εννιάχρονο αγόρι, και παρότι η ιστορία του είναι ασυνήθιστη, όλοι μας θα βρούμε σε αυτήν κάτι που θα μας αγγίξει. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Κολοκυθάκης γίνεται φίλος με τον καλόκαρδο αστυνομικό Ρέιμοντ, που συνοδεύει τον Κολοκυθάκη στην καινούργια του ανάδοχη οικογένεια, όπου ήδη υπάρχουν πολλά συνομήλικά του ορφανά παιδιά. Στην αρχή, ο Κολοκυθάκης παλεύει να βρει τη θέση του μέσα σε αυτό το παράξενο και, κάποιες φορές, εχθρικό περιβάλλον. Ωστόσο, με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και με τους καινούργιους του φίλους, ο Κολοκυθάκης θα μάθει σιγά σιγά να εμπιστεύεται, θα βρει την αληθινή αγάπη, και θα αποκτήσει μια νέα οικογένεια.

Προβολές:
OΛYMΠION: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016 - 21:00
OΛYMΠION: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 - 13:15

Με τα μάτια ανοιχτά, της Λεϊλά Μπουζίντ

Τύνιδα, καλοκαίρι του 2010, μερικούς μήνες πριν από την επανάσταση, η δεκαοκτάχρονη Φαράχ παίρνει το απολυτήριό της και η οικογένειά της τη φαντάζεται ήδη γιατρό. Αλλά αυτή δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Είναι τραγουδίστρια σ’ ένα συγκρότημα στρατευμένου ροκ. Ενθουσιάζεται, μεθάει, ανακαλύπτει τον έρωτα και την πόλη της τη νύχτα, ενάντια στη θέληση της μητέρας της, που γνωρίζει την Τυνησία και τα ταμπού της. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν όταν το μικρό συγκρότημα αποφασίζει να κάνει εμφανίσεις στα καφέ της πρωτεύουσας, όπου η Φαράχ αφήνει να εκδηλωθεί ανενδοίαστα η δίψα της για ελευθερία και η επιθυμία της να ζήσει τη ζωή στο έπακρο. Διαλαλεί πεισματικά το ανατρεπτικό μήνυμα του Μπορέν, του συντρόφου της και αρχηγού του συγκροτήματος, και, μέσα απ’ αυτό το μήνυμα, τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς.

Προβολή:
TZON KAΣΣABETHΣ: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 - 13:00