Skip to main content

Focus: Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει

Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια θέση στην οποία δεν έχει βρεθεί εδώ και χρόνια, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Η οικονομία στην Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακάμπτει, η χώρα στάθηκε και πάλι στα πόδια της, αναφέρει το περιοδικό "Focus" σε πρόφατό του δημοσίευμα.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει πως «αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια θέση στην οποία δεν έχει βρεθεί εδώ και χρόνια».

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έγραψε την Κυριακή ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει πιθανόν αρκετά χρήματα στα ταμεία. Η εφημερίδα συνεχίζει: «Από την επόμενη Δευτέρα οι ελεγκτές των τεσσάρων θεσμών θα εξετάσουν στην Αθήνα την ταμειακή κατάσταση. Τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕSM) αναμένει μια έκπληξη».

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σταθεροποίησε τον προϋπολογισμό και δρομολόγησε αρκετές διαρθρωτικές αλλαγές. Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ο Νοτιοευρωπαίος ασθενής δεν θα χρειαστεί περαιτέρω δισεκατομμύρια. Το πρόγραμμα βρίσκεται επιτέλους και πάλι στο σωστό δρόμο και η δημοσιονομική κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα κυμανθεί μέχρι το τέλος του έτους στο 2,8% - αν αφαιρέσει κανείς την εξυπηρέτηση του χρέους. Συνεπώς η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ελπίζει ότι η χώρα του δεν θα χρειάζεται καμία πλέον βοήθεια από τον Αύγουστο του 2018. Αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ΕSM φέρεται να είναι "ενθαρρυμένος"», καταλήγει το δημοσίευμα.