Skip to main content

Focus: Σε στιλ Βίκτoρ Όρμπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λαϊκισμό που προσιδιάζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό επιρρίπτει στον πρόεδρο της Ν.Δ. το Focus λόγω της στάσης του στο ονοματολογικό.

Η συνεχιζόμενη και σήμερα συζήτηση στη Βουλή με αφορμή το ονοματολογικό και η απειλή ότι θα βγουν στη φόρα απόρρητες πληροφορίες για χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων επί του θέματος παρακολουθούνται στενά σε επίπεδο ειδησεογραφίας από τα γερμανικά ΜΜΕ. Και ιδιαίτερα η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το «χειρόφρενο» που τράβηξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Διαμάχη στη Βουλή για το ονοματολογικό

Το όνομα του Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται σε διαδικτυακό δημοσίευμα του περιοδικού Focus σε αναφορά με τη στάση προέδρου της Ν.Δ. στο ονοματολογικό. Στο άρθρο ο ανταποκριτής κάνει σύντομο απολογισμό της συνολικής κατάστασης στη χώρα παίρνοντας αφορμή από την πραγματικότητα στα νοσοκομεία, στέκεται όμως στη συζήτηση στη Βουλή. «Οι συζητήσεις δεν αφορούν όπως παλαιότερα στην οικονομία» σημειώνει.

«Μετά από 8 χρόνια η κρίση αποτελεί περιθωριακό σημείο, η διαμάχη για το ονοματολογικό είναι πιο σημαντική. Ο Τσίπρας μαζί με τον ομόλογό του Ζάεφ θέλουν μονομιάς να τερματίσουν την ερχόμενη Κυριακή μια διένεξη 27 ολόκληρων χρόνων. Το περιεχόμενο της συμφωνίας προκάλεσε την παρέμβαση της Ν.Δ. Σε στιλ Βίκτορ Όρμπαν ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε λαϊκιστικά θέματα για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Για να συζητηθεί έπρεπε να συντομευτεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο» επισημαίνει ο σχολιαστής αναφέροντας επίσης το επεισόδιο Μπαρμπαρούση και την καταδίωξη του εκτός της Χρυσής Αυγής πλέον βουλευτή.

Στη στήλη του στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Zeit ο Μίχαελ Τούμαν εκθειάζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό. «Μας διδάσκει δύο τινά, αφενός ότι τα ντιλ που δεν ακολουθούν την αρχή της απειλής είναι πιθανά ακόμη και στον αιώνα του Τραμπ. Αφετέρου, θα μπορούσαν οι σοσιαλδημοκράτες που πανευρωπαϊκά έχουν πέσει σε μόνιμη κατάθλιψη να αισθάνονται κάπως υπερήφανοι που ένας εξ αυτών ο Ζόραν Ζάεφ και ο Τσίπρας μετά την Οδύσσεια του Αλέξη ´σοσιαλδημοκρατικοποιείται`. Οι προκάτοχοί τους ήταν ένας διεφθαρμένος εθνικιστής στα Σκόπια και ένας λαϊκιστής Σαμαράς στην Αθήνα». Και ο σχολιαστής συνεχίζει: «Για την Αθήνα είναι πολύ σημαντικό να αποβάλει την εικόνα του ταραχοποιού που μπλοκάρει ένα μικρό κράτος. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι κάποτε ίσως χρειαστεί την αλληλεγγύη των μεγάλων εταίρων του. Οι Έλληνες νοιώθουν κάθε εβδομάδα, πόσο μεταβάλλεται η στρατηγική κατάσταση στο Αιγαίο».

«Θα μπορούσε να πέσει η κυβέρνηση Μέρκελ»

Το παρατεταμένο «δράμα» που εκτυλίσσεται ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ από το Χριστιανοδημοκρατικό και τον υπουργό της των Εσωτερικών από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα με αιχμή το προσφυγικό μονοπωλεί, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον των σχολιαστών, λόγω πιθανής διάλυσης της Χριστιανικής Ένωσης εις τα εξ ών συνετέθη. Βέβαια η κουλτούρα συναίνεσης είναι αναβαθμισμένη στη Γερμανία και όλοι ελπίζουν ότι στο τέλος θα βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στα αδελφά κόμματα. Ο σχολιαστής της Rundschau της Φραγφούρτης ωστόσο θεωρεί ότι η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς μπορεί να έχει αστάθμητες συνέπειες. «Θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της καγκελαρίας Μέρκελ, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει» πιθανολογεί. «Θα σήμαινε ίσως και μια ιστορικών διαστάσεων αποτυχία, η ίδια η Χριστιανική Ένωση να ρίξει μιαν κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει. Θα ήταν κι ένα μοιραίο λάθος, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ισχυρή οικονομικά και πολιτικά στη διεθνή πρωτοκαθεδρία, να μετατραπεί σε εστία πολιτικής αστάθειας. Θα ήταν το υψηλό τίμημα μιας διένεξης, που περιστρέφεται γύρω από δύο σημεία, τον προεκλογικό αγώνα και την εκδίκηση».

Για όσους δεν είναι ενημερωμένοι, η Ζεχόφερ θέλει να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όσων προσφύγων τα δαχτυλικά αποτυπώματα υπάρχουν στο σύστημα Eurodac και έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα. Η Μέρκελ ζητά μικρή πίστωση χρόνου για μια λύση ευρωπαϊκή στο πλαίσιο του επόμενου Συμβουλίου Κορυφής.

Επ΄ αυτού η εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου προστρέχει στο πλευρό της Μέρκελ. «Θα ήταν ασφαλώς αφελές να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό δράμα χωρίς πολιτικούς της κατηγορίας Όρμπαν και Κουρτς, που οφείλουν την πολιτική τους επιτυχία στον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα και το Ισλάμ» παρατηρεί ο σχολιαστής της. «Αλλά εάν τους αφήσει κανείς το πεδίο ανοιχτό, θα επικρατούσε η λάθος άποψη ότι στροφή της κοινής γνώμης εναντίον των προσφύγων θα έφτανε ως προεκλογική συνταγή για μια ολοκληρωτική προστασία από τους πρόσφυγες… Και η Μέρκελ χρειάζεται για να βάζει όρια σε σκληροπυρηνικούς τύπου Όρμπαν».