Skip to main content

Φωκάς για εμπορικά σήματα: Πληγή για τις επιχειρήσεις η συμφωνία

Ο βουλευτής της ΕΚ φέρνει το θέμα στη Βουλή με ερώτηση του προς τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη δημιουργία ενός εθνικού επιχειρηματικού εφιάλτη - για τις εμπορικές ονομασίες, τα σήματα και τις επωνυμίες των επιχειρήσεων, που φέρουν τον όρο «μακεδονικός»- μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων, κρούει ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς.

Ο κ. Φωκάς φέρνει το θέμα στη Βουλή με ερώτηση του προς τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη.

«Μετά την υπογραφή της κακής και αχρείαστης συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων, η κυβέρνηση προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και το επιχειρείν. Πριν από τη συμφωνία, υπήρχε τεράστια σύγχυση στις διεθνείς αγορές σε σχέση με την ονομασία των προϊόντων. Από την πλευρά των γειτόνων υπήρχε πάντα κατάχρηση στη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’. Τώρα μάλιστα που τους στρώσαμε το δόμο και με τη συμφωνία δεν αποκλείεται να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων» αναφέρει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος μάλιστα κάνει ιδιαίτερη μνεία στις πρόσφατες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ που ξεκαθάρισε πως «οι οργανώσεις, οι σύλλογοι και οι εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο "Μακεδονικός" τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό».

«Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως υπάρχει μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων που στο διακριτικό τους τίτλο έχουν τον όρο ‘Μακεδονικός’.  Σε περιπέτειες, δε, φαίνεται να μπαίνουν μία σειρά από προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη, όπως ο χαλβάς, οι πιπεριές Φλωρίνης, που στο εξωτερικό είναι γνωστές ως μακεδονικές, τα  τυριά, τα μακεδονικά κρασιά, οι μαρμελάδες, τα μάρμαρα κ.α.» επισημαίνεται στην ερώτηση.

Μετά από τα παραπάνω ο κ. Φωκάς ερωτά τους υπουργούς:

«1.    Στη Μακεδονία διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία". Πως θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα;
2.     Ποιοι θα μετέχουν στη μικτή επιτροπή από τις δύο χώρες που θα αναλάβει τη διευθέτηση των ζητημάτων που θα αφορά τα εμπορικά σήματα;
3.    Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση προκειμένου να  εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο "Μακεδονία";»