Skip to main content

Φωκάς: Η βιομηχανική κάνναβη είναι προϊόν με υψηλή αξία

Ο κ. Φωκάς πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση στον Λαγκαδά με ειδικούς του χώρου να ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για τη βιομηχανική κάνναβη.

Για τις δυνατότητες που θα μπορούσε να προσφέρει η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στον αγροτικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εισέλθει σε μια νέα αγορά με πολλαπλά οφέλη, ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο βουλευτής Β ΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς.

Πρώτη στάση του κ. Φωκά, που ξεκίνησε σειρά εκδηλώσεων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαδικασία ανοιχτού διαλόγου για θέματα που ενδιαφέρουν τηn περιφέρεια, στην οποία εκλέγεται, ήταν ο δήμος Λαγκαδά, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη βιομηχανική κάνναβη από ειδικούς του χώρου.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, το πεδίο για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας είναι παρθένο, αν αναλογιστεί κανείς πως, πέρυσι, καλλιεργήθηκαν 200 στρέμματα. Στην Ευρώπη καλλιεργούνται περί τα 200.000 στρέμματα κυρίως σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία. Στην ΕΕ επιδοτούνται ήδη 52 πιστοποιημένες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης με περιεκτικότητα THC χαμηλότερη του 0.2%. Η τόσο μικρή περιεκτικότητα στην ψυχοδραστική ουσία THC αποκλείει την ευφορική - ψυχαγωγική του χρήση.

«Η βιομηχανική κάνναβη δύναται να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξης παραγωγική κι εμπορική δραστηριότητα με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές. Οι πρωτοπόροι πάντα κερδίζουν» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και πρόσθεσε πως η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να προκαλέσει την «πράσινη» επανάσταση.

«Σήμερα, περισσότερες από 30 χώρες καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη ως γεωργικό προϊόν το οποίο πωλείται στην παγκόσμια αγορά. Η Κίνα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή (περισσότερα από 650.000 στρέμματα) και εξαγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από κάνναβη και σπόρων» επισήμανε, κατά την ομιλία του ο κ. Φωκάς, επισημαίνοντας πως στη χώρα μας, το 2016, όταν και υπογράφηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης για βιομηχανική χρήση, ξεκίνησε δειλά η καλλιέργειά της.

«Δεν θα πρέπει, δε, να λησμονούμε πως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η υψηλής ποιότητας βιομηχανική κάνναβη που μπορούμε να παράγουμε λόγω κλίματος και εδάφους» τόνισε ο κ. Φωκάς συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το πού θα προωθηθεί στη συνέχεια η παραγωγή που θα προκύψει. Το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση και επεξεργασία ώστε να υπάρξει κίνητρο στους καλλιεργητές για να παράξουν σε μεγάλες εκτάσεις».

Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Progress Advisors, Νίκος Γκιουζέλης, επισήμανε ότι «αν διαδοθεί η καλλιέργεια, θα προκύψουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς διαθέτει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης» σημειώνοντας πως το επόμενο διάστημα εκτιμά πως θα υπάρξουν σχετικά προγράμματα, προκειμένου η εν λόγω καλλιέργεια να γίνει περισσότερο ελκυστική.  

Τέλος, ένας από τους πρώτους καλλιεργητές κάνναβης στην Ελλάδα, ο κ. Αντώνης Τσιπιτσούδης, είπε πως «Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης έχει λιγότερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με το καλαμπόκι, δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ενώ ενδεδειγμένος μήνας για τη σπορά της είναι ο Απρίλιος. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, αποτελεί η προμήθεια πιστοποιημένου σπόρου από το εξωτερικό».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου, στον δήμο Θερμαϊκού.