Skip to main content

Food Festival: Παρουσίαση του βιβλίου «Και διηγώντας τα... να τρως»

Το βιβλίο περιλαμβάνει αυτόνομες ιστορίες, η καθεμιά από τις οποίες διηγείται την περιπέτεια ενός φαγητού από αυτά που τρώμε στην Ελλάδα.

Το βιβλίο «Και διηγώντας τα... να τρως» της Μελίσσας Στοΐλη, με ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων, θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στον πολυχώρο ERGON-Agora, στο πλαίσιο του 6ου Thessaloniki Food Festival

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος - συγγραφέας και ο Κωστής Ζαφειράκης, δημοσιογράφος - παρουσιαστής.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Μαγδαληνή Μπεκρή, ηθοποιός και Γιάννης Παρασκευόπουλος, ηθοποιός-σκηνοθέτης. Τη βραδιά συντονίζει η Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Το βιβλίο

Η κεντρική ιδέα του βιβλίου «Και διηγώντας τα... να τρως» είναι η περιπλάνηση αγαπημένων πιάτων. Πρόκειται γι’ αυτόνομες ιστορίες, η καθεμιά από τις οποίες διηγείται την περιπέτεια ενός φαγητού από αυτά που συνηθίζουμε να τρώμε στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστεί ένας υλικός κόσμος φτιαγμένος από αγαπημένα φαγητά αλλά και από ρεμπέτικα τραγούδια, διαφημιστικές αφίσες, παλιά βιβλία μαγειρικής, λογοτεχνικά κείμενα, παραμύθια, τελετουργίες, ιστορικές αναφορές.

Ένα βιβλίο που λειτουργεί στον αναγνώστη σαν ένα μαγικό χαλί που τον πηγαίνει όπου οι άνθρωποι τρώνε ή μιλάνε για το φαγητό: σε παλάτια σουλτάνων, στην αυλή των Μεδίκων, σε λαϊκά πανηγύρια, σε οινομαγειρεία, σε πλανόδιους πωλητές γλυκών.

Το «Και διηγώντας τα… να τρως» είναι ένα βιβλίο εμπνευσμένο από το φαγητό. Οι συνταγές δηλαδή είναι το σημείο αναφοράς, γι’ αυτό και υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι οι ιστορίες γύρω από κάθε πιάτο.

Αρχαίοι θεοί που κοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα ενώ ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, αλλά και οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες παρασύροντάς μας σε μια πολύχρωμη γιορτή των αισθήσεων. Ένα ταψί, λόγου χάρη, περηφανεύεται πως κάποτε έψησε "δίνδιο παραγεμιστό", δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάται με συγκίνηση πως πήρε μέρος στο κέρασμα "υποβρυχίου" στο Πατριαρχείο.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδαισίας, πολλές από τις αφηγήσεις μού κίνησαν την περιέργεια, κι αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες έπεφτα κάθε φορά σε μια καινούργια ιστορία, και ο κύκλος δεν έκλεινε ποτέ», λέει η συγγραφέας.

Η Μελίσσα Στοΐλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. και εργάσθηκε ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει γράψει κείμενα για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 1998 αρθρογραφεί στον περιοδικό τύπο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα και είναι αρχισυντάκτρια στο περιοδικό BHMAgourmet όπου γράφει άρθρα σχετικά με τη γαστρονομία και τον υλικό πολιτισμό.