Skip to main content

Φοροκαταιγίδα 3 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά, μέσα στον Οκτώβριο

Πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν περί τα 1,8 δισ ευρώ για τη δόση του φόρου εισοδήματος.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τα ελληνικά νοικοκυριά πρέπει να  πληρώσουν στην Εφορία επιπλέον 2,5-3 δισ. ευρώ μαζεμένα, χωρίς να συνυπολογίζεται η αύξηση του ΦΠΑ που θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης για κατοίκους σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου ή η πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει για οικογένειες με παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Σύμφωνα με το protothema.gr, πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν περί τα 1,8 δισ ευρώ για τη δόση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, ο λογαριασμός μεγαλώνει για κάποιους που ως τις 16 Οκτωβρίου θα λάβουν  πρόσθετα εκκαθαριστικά, με την επιπλέον έκτακτη εισφορά από αυτή που αναγραφόταν στα αρχικά εκκαθαριστικά, την επιπλέον προκαταβολή φόρου (για το 2016) σε αγρότες κλπ ή τον επιπλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού ή πισίνα.

Εν τω μεταξύ σήμερα Τετάρτη λήγουν οι δόσεις στην Εφορία επιπλέον 800.000 φορολογουμένων, καθώς λείπουν από τα κρατικά ταμεία περίπου 600.000.000 ευρώ . Αυτά όμως τα χρεωστούμενα και απλήρωτα, δε μπορούν να εξοφληθούν με τις  «ρυθμίσεις Βαλαβάνη», των 20 ευρώ το μήνα. Αυτά τα χρήματα θα αναζητηθούν από το ΥΠΟΙΚ με τις κατασχέσεις εξπρ΄ς που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.  

Το μπαράζ των φόρων όμως δεν έχει τελειωμό μέσα στον Οκτώβριο αφού στις 20 του μηνός έρχονται, σε 6,1 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι ειδοποιήσεις του ΕΝΦΙΑ. Για την πρώτη δόση που θα πρέπει να καταβληθεί ως τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να πληρωθούν περί τα 600 εκατ. ευρώ και, αντίθετα με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί, βάσει των αντικειμενικών αξιών του 2007.

Σε σχέση με πέρυσι, οι μόνοι που θα δουν ελάφρυνση είναι όσοι δικαιούνται έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, έκπτωση 50% για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ή απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια.