Skip to main content

Φωτίου: Σχεδιάζεται δράση για πλήρη ένταξη των Ρομά

Η αναπληρώτρια υπουργός παρουσίασε παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο να θέσουν τις βάσεις για την εξάλειψη ακραίων συνθηκών διαβίωσης.

Τα βασικά σημεία του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη σταδιακή, αλλά πλήρη ένταξη του πληθυσμού Ρομά, στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό, ανέλυσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής, με τίτλο «Στη Μετά Εποχή με κοινωνικό πρόσημο και πράξη», η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε ότι, στο δήμο Φυλής, λειτουργεί, σήμερα, Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, που παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Φωτίου τόνισε ότι, στον δήμο Φυλής, οι βασικές συγκεντρώσεις πληθυσμού Ρομά καταγράφονται σε πέντε περιοχές και αριθμούν συνολικά, κατ' εκτίμηση, 6.500 κατοίκους.

Όπως είπε, σε συνεργασία με το δήμο Φυλής, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ως εξής:

«- Ανάπτυξη οργανωμένου χώρου μετεγκατάστασης, που θα περιλαμβάνει:

Μετεγκατάσταση περίπου 100 οικογενειών που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες.

Λειτουργία πολύκεντρου για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους νέους.

Δημιουργία δομών κοινωνικής οικονομίας και παρεμβάσεις για εργασία που θα συνδέονται με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας.

- Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής στους οικισμούς Ρομά, όπου κρίνεται απαραίτητο, με WC, ντουζιέρες, κλπ.

- Δημιουργία πέντε πολύκεντρων για την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και νέους (εκπαιδευτική υποστήριξη, γνώσεις πληροφορικής, πολιτισμικές δραστηριότητες, κλπ, στις περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις πληθυσμού Ρομά)».

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, οι παραπάνω παρεμβάσεις έχουν ως στόχο να θέσουν τις βάσεις για την εξάλειψη ακραίων συνθηκών διαβίωσης και να αναπτύξουν το πλαίσιο για τη σταδιακή, αλλά πλήρη ένταξη του πληθυσμού και, ιδιαίτερα, των νέων στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό.

Επιπρόσθετα, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας «Παροχή Υπηρεσιών Κοινωνικού Λειτουργού σε Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», παρέχονται υπηρεσίες σε μαθητές στα σχολεία:

- 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Ζεφυρίου.

- 5ο, 2ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία 'Ανω Λιοσίων, τα οποία συμμετέχουν και στο Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης Τσιγγανοπαίδων, του Πανεπιστημίου Αθηνών.