Skip to main content

Φωτίου: Στα σκαριά 1.800 βρεφονηπιακοί για 165.000 παιδιά ως το 2020

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εκτίμησε ότι θα καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση και είπε ότι δεν πρόκειται για νέα κτήρια.

Τετρακόσιοι νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί αναμένεται να δημιουργηθούν φέτος ενώ το 2019 και το 2020 θα δημιουργηθούν 1.800 νέες δομές για 165.000 παιδιά, επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Η κ. Φωτίου εκτίμησε ότι «θα μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση» και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για νέα κτήρια, αλλά κτήρια που έχουν οι δήμοι τα οποία μετατρέπουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Όπως είπε, κάθε ευρώ που δίνεται για κοινωνική αλληλεγγύη έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, «όπως έχουν αποδείξει όλες οι επιστημονικές μελέτες», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παρέλαβε ένα προνοιακό κράτος που είχε από τη μια ιδρύματα και από την άλλη επιδόματα και, συγχρόνως, ένα κράτος που έδινε το μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ για πρόνοια, ακόμα και τις εποχές της ευμάρειας.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, πλέον, όλο αυτό το μοντέλο αλλάζει και αυξάνονται οι προνοιακές δαπάνες.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε ότι, το 2018, θα υπάρξει ένα σύνολο οριζόντιων δράσεων για το παιδί, όχι μόνο για το κακοποιημένο, το ιδρυματοποιημένο, όχι μόνο για το παιδί ΑμεΑ, αλλά για όλα τα παιδιά. Τόνισε δε ότι το δημογραφικό είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα και «δεν πρέπει να το απλοποιούμε».

«Δημογραφικό πρόβλημα έχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Γερμανίας και της Γαλλίας» διαπίστωσε η κυρία Φωτίου, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει μελέτη των συστημάτων τους. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι Γάλλοι διαθέτουν 24 ώρες δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχουν αντιμετωπίσει το δημογραφικό κι έχουν μία σειρά παροχών για τη μητρότητα, το παιδί και τα πρώτα χρόνια του. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για το παιδί οι υπηρεσίες και όχι τόσο τα επιδόματα.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Φωτίου αναφέρθηκε και στα Κέντρα Κοινότητας, λέγοντας ότι είναι ένας μηχανισμός διπλής όψεως. «Την (ίδια) στιγμή που σε πληροφορούν, μεταβιβάζουν την πληροφορία στο υπουργείο και στις Περιφέρειες», αποσαφήνισε η ίδια.

 Ακόμη, η κυρία Φωτίου σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία θα ψηφιστεί, μετά το Πάσχα.

 Τέλος, ανέλυσε τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους Ρομά.